Министерството на инвестиционното проектиране забавило 39 големи проекта
Министерството на инвестиционното проектиране забавило 39 големи проекта / снимка: Dariknews.bg,
Министерството на инвестиционното проектиране забавило 39 големи проекта
76512
Министерството на инвестиционното проектиране забавило 39 големи проекта
  • Министерството на инвестиционното проектиране забавило 39 големи проекта

Министерството на инвестиционното проектиране от кабинета „Орешарски", което ще бъде закрито, е забавило общо 39 големи проекта по ОП „Околна среда".

Това съобщи в Поморие министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя направи инспекция как върви работата по такива проекти в региона.

Информацията за забавените проекти била дадена на Василева от друг неин колега - министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Данните станали ясни, след като от МРРБ направили подробен преглед на действията на бившето министерство на инвестиционното проектиране.

„Сега всички общини ще трябва да изчакват допълнително да се случат законодателните промени. Тези административни абсурди със създаването на това министерство, забавиха допълнително нещата за големите проекти. А по ОП „Околна среда" голяма част от проектите надвишават бюджет от 10 млн. лв.", обясни министърът.

Причините за забавянията са различни, обясни министър Василева. Става въпрос или за отказ на предишния кабинет през миналата година да плати за проектите, обжалвания или други административни проблеми. Спрени средства от Европа няма, уточни тя:

„Няма спрени средства и се надяваме да няма. Те бяха спрени за една година и бяха отблокирани от ЕК преди десетина дни. Това, което правим в момента, е да ускорим всички проекти, които се изпълняват по ОП „Околна среда" 2007-2013 г., за да се възползваме максимално от възможностите, които ни дава европейската солидарност. Затова помагаме на общините за обработка на документация, разплащане в нормални темпове".

Специално за проекта в Поморие забавянията по процедурата по строителен надзор са седем месеца за пречиствателната станция и девет месеца за новата ВиК мрежа. Това е наложило силно ускорен работен график, за вместване в определените от договорите крайни срокове.