Й. Лечков: Треньор се наема, за да печели
Й. Лечков: Треньор се наема, за да печели / БГНЕС, Архив

Според вицепрезидента на БФС Йордан Лечков, реакцията на Пенев и медийните му изказвания са били пресилени и не особено коректни. Не разбирам реакцията на Любослав Пенев след отстраняването му от поста треньор на националния отбор, заяви вицепрезидентът на БФС.

„Не бих си позволил да коментирам личностните качества на Пенев. Но явно, с приятели като моите, врагове не ми трябват. Стана ясно, че ние, неговите съотборници сме му били приятели, а той на нас - не”, заяви Лечков.

„Отстраняването на Пенев не означава, че не го харесваме като човек. Става въпрос за футбол и за треньорска работа. Ако успееш да накараш отбора да играе, ако печелиш – оставаш. Ако не, си отиваш. А българския национален отбор губеше,” заяви Лечков и допълни, че това е единственото, заради което Пенев е бил отстранен.

„Световната практика е такава. Там даже условията са по – жестоки. Треньори – звезди са си тръгвали, защото са губили по три мача. И никой не се сърди. Няма и право, треньор се наема, за да печели. Ако не печели, следва раздяла, изплаща се обезщетение, ако е предвидено такова. Няма място за сръдни, нито за коментари на личности. Още повече за коментари, този е такъв, а онзи онакъв. Не е достойно”, коментира Йордан Лечков.

Вицепрезидентът на БФС допълни, че предстои избор на нов треньор и неговата основна задача ще бъде да мобилизира отбора. „ Футболът е колективна игра, на терена са 11 играча, не е оправдание, че се губи, защото този или онзи не играе в националния отбор. Задача на треньора е да направи така, че играчите да показват най- доброто от себе си. Разбира се, има и звезди, но те не са основата на победата. Една звезда отбор не прави. Трябва да има екипност.

Мисля, че феновете го разбират, и подкрепят решението ни. Най- важен е футбола, а във футбола , най- важни са головете. Няма ли такива, няма игра,” категоричен бе Йордан Лечков.