Нова онлайн услуга на НОИ изчислява размера на майчинството
Нова онлайн услуга на НОИ изчислява размера на майчинството / Thinkstock/Getty Images
Нова онлайн услуга на НОИ изчислява размера на майчинството
76508
Нова онлайн услуга на НОИ изчислява размера на майчинството
  • Нова онлайн услуга на НОИ изчислява размера на майчинството

Нова електронна услуга на НОИ изчислява прогнозния размер на майчинството. Услугата вече е достъпна на сайта на института и изисква въвеждане на ЕГН и Персонален идентификационен код, издаден от НОИ.

Електронната услуга на НОИ е насочена към бъдещи майки или други лица с право на обезщетение за бременност и раждане. Тя не прави преценка дали човек има право на това обезщетение, тъй като се смята, че нужните условия са изпълнени.

За да я използва, съответният човек трябва да въведе своето ЕГН и така наречения ПИК, издаден от института. Системата проверява коректността на данните и проследява дали е отпускано такова обезщетение до 10 месеца назад.

За изчисляване на прогнозния размер на майчинството трябва да се знае приблизителната дата на раждането или откога започва отпускът за бременност и раждане, като бъдещата дата може да е до една година напред. Нужна е също информация за дохода на лицето през бъдещите месеци до избраната дата. Ако тази информация не се въведе, системата използва размера на минималната работна заплата към момента. Данните за осигурителния доход за периода на изчисляване се извличат автоматично от Регистъра на осигурените лица.

След въвеждане на данните, системата показва прогнозния дневен размер на майчинството, който ще се изплаща за всеки работен ден от периода на бъдещия отпуск.