Успехът на #Варна2017 реализиран  само с 80 000 лева
Успехът на #Варна2017 реализиран само с 80 000 лева / снимка: Дарик Варна, плакат: live.varna.bg

Успешната кандидатура на Варна за Европейска младежка столица за 2017 г. е реализирана с бюджет от 80 000 лева. Това разкри кметът Иван Портних на среща на екипа на Варна2017 с медиите.

Според кмета Портних трудно в момента могат да се обявят в цифри ползите за града от спечелването на титлата Европейска младежка столица, като ефектът от тук нататък ще има национално измерение. Едно от големите предимства, които титлата носи на града, е приоритетното кандидатстване с проекти по европейските програми и директно в Брюксел. В следващите 6 месеца предстоят активни срещи и семинари, на които младите хора ще бъдат информирани и обучени как да се възползват от тази възможност успешно.

За да получи Варна по-представително лице, ще се разчита на подкрепа и от страна на държавата. „Това, което можем със сигурност да очакваме, е сериозна подкрепа за изграждане на младежка, културна, спортна и социална инфраструктура", посочи Портних.

Още тази седмица започват тематични срещи с министри, като първата ще е с министъра на младежта и спорта. Красен Кралев ще посети родния си град в четвъртък, обяви кметът.

Успехът на #Варна2017 реализиран  само с 80 000 лева
netinfo

Кметът получи сертификата, с който президентът на Европейския младежки форум удостоява Варна с титлата Европейска младежка столица. По традиция, носеща късмет на градовете, спечелили престижната награда, рамката на сертификата беше символично счупена от Портних

Един от основните акцентите на успешната кандидатура на Варна е социалното предприемачество, или по български казано - бизнес с кауза. Идеята е да се създава бизнес, който не само че генерира печалба, но и дава резултат за средата. „Замислете се за младите варненци, които постоянно печелят различни конкурси. Тези хора ние всъщност искаме да ги задържим тук и това, което са изобретили, най-общо казано, да искат да го направят във Варна. Да не се налага да ходят да го правят другаде, включително и в София", отбеляза Мая Донева от екипа на Варна2017.

Варна вече е част от мрежата на Европейските младежки столици, която дава достъп до много други различни мрежи както на икономическо, така и на неправителствено и политическо ниво, обясни Стояна Стоева от екипа, работил по варненската кандидатура. Тя уточни, че управлението на столицата ще става с участието на партньорите от Европа, с прозрачност на всички нива.

„Успехът на Варна идва след 10-годишен труд. Битката беше много сериозна, пътят, който извървяхме, беше много труден и изключително поучителен", заяви Светлана Пасева, която ръководи екипа, готвещ кандидатурата на Варна. Отчетена бе голямата заслуга на неправителствените организации, добрата работа на общинската администрация и доброволците за успеха на варненската кандидатура.

Успехът на Варна ще бъде отбелязан подобаващо със събитие за всички млади варненци, като в момента се обсъжда с каква точно инициатива да стане това. Парти специално за доброволците ще има на 5 декември.

„От тук нататък трябва да е ясно, че всъщност ни очаква много работа. Убеден съм, че с общи усилия ще направим така, че до 2017 г. младите хора във Варна да усетят разликата и това, че тук те могат да се реализират пълноценно и да остават във Варна, защото така те ще развиват града ни", заключи кметът Портних.