Разкриха на каква възраст достигаме пика на щастието
Разкриха на каква възраст достигаме пика на щастието / Thinkstock/Getty Images

Казват, че животът започва на 40 години. Данните от ново проучване, направено във Великобритания, обаче разкриват, че хората достигат пика на щастието 12 години по-късно на 52-годишна възраст, пише в. "Дейли експрес".

Над 50 процента от участниците в допитването на социалната мрежа Silversurfers.com споделят, че след прехвърлянето на половинвековния юбилей се чувстват по-доволни от живота и смятат, че могат да се справят с всяка ситуация, в която той ги поставя.

Любовта също изпълва с по-голямо задоволство от всякога прехвърлилите 50-те - над една трета от тях не крият, че ценят партньора си повече от всичко.

Резултатите от проучването показват още, че една четвърт от хората на средна възраст се чувстват средно с 14 години по-млади.

Анкетата разкрива и най-големите съжаления на хората над 50 години. Най-голям процент - една четвърт от участниците в допитването, споделят, че най-много съжаляват, че не са опознали достатъчно света. Една пета от анкетираните 1000 души вярват, че са сключили брак с погрешни хора. Един на всеки шестима съжалява, че не е избрал различен професионален път.

Въпреки всички тези съжаления обаче пикът на задоволство от живота се отчита на 52 години. На тази възраст натрупаният житейски опит позволява на хората да се справят с различни ситуации. Чувството на щастие се подсилва и от по-голямата самоувереност на индивидите, както и от факта, че те спират да се интересуват от чуждото мнение и се занимават само с неща, които са им приятни. На средна възраст също така хората се радват на всеобщо уважение и разполагат с повече свободно време.

И въпреки че част от индивидите на средна възраст не са добре подготвени финансово за старини - близо 30 процента признават, че нямат никакви спестявания, те запазват оптимизма си и планират пътешествия на по-късен етап. От тези, които все пак са заделили пари, една трета казват, че са готови да ги похарчат за пътешествия и само една пета предпочитат да ги "кътат" за по-спокоен пенсионерски живот.

Източник: БТА