В сряда започва работа по закриване на старото сметище
В сряда започва работа по закриване на старото сметище / netinfo

В сряда започва работата по закриването на старото сметище. Официалната първа копка на проекта, който предвижда закриване и рекултивация на старото общинско депо за битови отпадъци, ще бъде направена в 15 часа. Общата стойност на проекта е 22 411 594, 40 лв. с вкл. ДДС, а бенефициент е Община Русе.

На пресконференция на 10 ноември, кметът Пламен Стоилов съобщи, че още миналата седмица работите трябваше да започнат. По думите му това е била последната възможност това да се случи, тъй като през новия програмен период не е предвидено финансиране на подобни проекти. Проектът на Община Русе за рекултивация на сметището предвижда запечатване на гудроновите ями и залесяване на територията.

Служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова подписа необходимите документи в началото на октомври.

В начлото на лятото започна изтичане на черни нефтени отпадъци натрупани през годините от някогашната фабрика „Леон Таджер“.

Гудроновите езера са се натпурали през годините от отпадъците на бившия завод за производство на масла “Леон Таджер”.  През юли те пробиха под почвата и причиниха разлив, който стига до намиращата се до сметището улица. Има обаче съмнения, че това не са само отпадъци от бивпшия завод, а и от сегашни фирми от тази сфера, които изхвърлят там отпадъци нелегално.