На Летище София заловиха 599 костенурки, забранени за внос в ЕС
На Летище София заловиха 599 костенурки, забранени за внос в ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Общо 599 костенурки, забранени за внос в ЕС, са разкрили и иззели митническите служители на летище "София", съобщават от агенцията "Митници".

Костенурките са превозени в България от Сингапур с полет на чуждестранна авиокомпания. По документи пратката е представлявала 13 специални контейнери с живи рибки. Изпращач на пратката е чуждестранна фирма, а получателят е българска фирма.

По метода "анализ на риска" митническите служители са селектирали пратката за проверка, при която става ясно, че един от контейнерите съдържа забранените за внос костенурки. Според изготвеното експертно мнение иззетите екземпляри са от вида червенобуза костенурка, подвид Trachemys scripta elegans, забранен за внос в Европейския съюз.

Естественото обиталище на този вид костенурки са югоизточните части на Северна Америка. Те са изключително адаптивни и устойчиви както на ниски, така и на високи температури. Всеядни са и по тези причини според експертно мнение са от подвид, който е "инвазивен и представлява заплаха за местните видове".

Според експертите костенурките са малки, на видима възраст около един месец. Те са конфискувани и предадени на столичния зоопарк. На нарушителя е съставен акт за установяване на митническо нарушение.

Източник: БТА