Донорската Асамблея на МФ „Козлодуй одобри проекти, свързани с извеждането на ядрени мощности
Донорската Асамблея на МФ „Козлодуй одобри проекти, свързани с извеждането на ядрени мощности / ДП РАО

В Лондон се проведе втората за тази година Асамблея на донорите на Международен фонд „Козлодуй", който подпомага безвъзмездно процеса по извеждане от експлоатация на спрени ядрени мощности.

В работата на форума взеха участие представители на страните донори, на Европейската комисия, на Европейската банка за възстановяване и развитие - като администратор на средствата от Фонда, и получателите на безвъзмездната помощ. В състава на българската делегация бяха включени представители на министерството на енергетиката, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) и АЕЦ „Козлодуй".

По време на асамблеята беше отчетен напредъкът по проектите, подпомагани от МФ „Козлодуй". От страна на ДП РАО беше докладван прогресът на дейностите, свързани с изпълнението на Програмата за извеждане от експлоатация и изграждането на Националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО). Експертите от Предприятието представиха и аргументираха проекти, които се нуждаят от финансиране за следващия шестмесечен период, за които ще се вземе решение през лятото на 2015 г.

Донорската Асамблея на МФ Козлодуй" одобри проекти, свързани с извеждането на ядрени мощности
netinfo

От страна на донорите беше оповестено, че всички заявени от ДП РАО проекти на лятната сесия през 2014 г. са получили одобрение и ще бъдат финансирани на обща стойност приблизително 25 млн. евро. В резултат на това се очаква в началото на следващата година да бъдат подписани грантови договори, чрез които да се осигури финансовата подкрепа. Най-значимите проекти, които ще бъдат реализирани със средствата от МФ „Козлодуй", са „Управление на общостанционни съоръжения и сгради", което е свързано с физическото отделяне на инфраструктурата на спрените 1-4 блок от работещите мощности на АЕЦ „Козлодуй", и „Рехабилитация на пътя за площадка „Радиана", с който се осигурява финансиране за основен ремонт на силно компрометирана 13-километрова отсечка от републиканския път гр. Козлодуй - с. Хърлец.

В навечерието на Асамблеята ДП РАО получи официално уведомление от Агенцията за ядрено регулиране, че е приключено производството по издаването на лицензиите за извеждане от експлоатация на 1 и 2 блок и предстои тяхното връчване. Така по време на форума в Лондон донорите получиха още едно доказателство, че българската страна, като получател на безвъзмездна помощ, коректно спазва ангажиментите си.

Донорската Асамблея на МФ Козлодуй" одобри проекти, свързани с извеждането на ядрени мощности
netinfo