Сливен е готов за зимата
Сливен е готов за зимата / Sofia Photo Agency, архив

Координацията на институциите при възникване на сложна зимна обстановка на територията на община Сливен е на необходимото ниво, има натрупан опит и на него може да се разчита. Това  съобщи инж. Снежана Кънева – началник отдел „Сигурност и управление на кризи и Отбранително-мобилизационна подготовка” и секретар на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия. Готовността за съвместни действия и реакция при наличието усложнена зимна обстановка в общината е била обсъдена и проверена по време на ежегодно заседание на институциите, имащи отношение при такива случаи. Проверката е извършена чрез симулация на ситуация с рязка промяна на метеорологичните условия и множество сигнали от тел. 112.

Приключила е проверката за готовността за зимата на всички детски, здравни, учебни и социални заведения и културни институции. Направена е организация за осигуряване на стоки от първа необходимост за населението при възникване на бедствена ситуация. Разпоредена е схемата за набиране, обмен и предоставянето на данни, в това число и информиране на населението и експлоатационните дружества при възникване на аварии, РЗИ, БЧК.

Предстои да бъде извършен преглед на техниката и техническите възможности на дружеството, сключило договор за зимно поддържане на общинска пътна мрежа.

Част от републиканската пътна мрежа, която минава през Сливен ще се почиства от Агенция Пътна инфраструктура. Това са пътищата II-53

Ямбол-Сливен-Елена и път III-488 Ичера-Сливен, посочи зам.-кметът инж. Иван Манчев. По думите му, за останалата пътна мрежа са проведени преговори с фирми, които имат готовност да започнат работа. Договорът с избраната фирма ще бъде прецезиран до края на следващата седмица, допълни той. Финансирането на почистването на общинските пътища за сезон 2014-2015 г. е за 391, 500 хил. лв, а за почистването в града е за 66 хил.лв. без ДДС.

Предстои провеждане на среща с кметове и кметски наместници по въпросите за зимно поддържане в населените места.

Списъкът с почивните бази в местностите Карандила, Даули, Агликина поляна и Сливенски минерални бази е актуализиран.