Черно море падна от Литекс с 0:3
Черно море падна от Литекс с 0:3 / БГНЕС

С доста късмет Литекс записа своята втора победа в последните 6 шампионатни мача, като излъга с 3:0 Черно море като гост в първия мач от 16-ия кръг в А група.

Ловчанлии, особено през първото полувреме, бяха тотално надиграни от домакините си, но головата немощ на варненци и глупавият червен картон на Сашо Александров обрекоха тима на Никола Спасов. „Моряците“ изтърваха куп удобни ситуации пред вратата на изигралия много силен мач Винисиус Баривиейра, ала по някакъв начин топката така и не пожела да навести мрежата на южноамериканеца.

Варненци се втурнаха в атаки още от първата минута и това сериозно втрещи Литекс. Още в петата минута Тодор Паланков направи невероятен пропуск. Мирослав Манолов получи топката между централните защитници и пусна елегантно вляво към халфа. Той понечи да намери близкия долен ъгъл, но шутира в аут.

Три минути по-късно последва нов изумителен пропуск за домакините. Стенио се включи много добре отдясно по атаката и от ъгъла на наказателното поле центрира прострелно. Миро Манолов засече от около 6-7 метра само за да види как Баривиейра с невероятен рефлекс отрази с крак.

След изминаването на първия четвърт час Литекс ненадейно стигна шанс за гол. Лошо центриране от ъглов удар в половината на ловчанлии прерасна в контраатака, при която Асприля пробяга половината терен, но бе застигнат и спрян от Котев в наказателното поле.

В 24-ата минута гостите от Ловеч поискаха дузпа от съдията Никола Попов, след като изстрел с глава на Божиков рикошира в ръката на Стенио. Арбитърът прецени, че дистанцията между двамата е била твърде малка и остави играта да продължи.

Пет минути по-късно противно на показаното дотук Литекс поведе. Грешка на Михаил Венков отляво позволи на Страхил Попов да получи в близост до наказателното поле. Капитанът на „оранжевите“ побърза да центрира за Джордан, който прониза близкия долен ъгъл с малко късметлийски удар.

Почти веднага домакините можеха да възстановят равенството, след като Коконов вдигна топката отляво и Миро Манолов стреля във вратарското поле. Божиков обаче го беше покрил и блокира шута му с гръб.

Три минути преди почивката Черно море направи пореден непростим пропуск. Паланков успя да се пребори с Менди и Божиков пред вратарското поле и стреля много силно от около 7-8 метра. Ударът му бе в обсега на Баривиейра, който си свърши работата и боксира встрани.

Второто полувреме започна по същия начин, като още в 48-ата минута Божиков трябваше да чисти от голлинията. Симеон Райков центрира от фаул към близката греда. Там Кирил Котев стигна до топката преди Винисиус и нанесе параболичен, но точен изстрел с глава. Божиков бе заел място до дясната греда и съумя да избие в корнер.

В 55-ата минута амбициите на „моряците“ претърпяха страхотен удар заради неразумна постъпка на Сашо Александров. Защитникът си позволи да удари с лакът в гърлото намиращия се зад него Асприля при спряна игра, а Никола Попов не показ никаква милост и отстрани от игра виновника с директен червен картон.

Осем минути след това положение Литекс можеше до голяма степен да реши всичко. Джордан се измъкна по десния фланг и центрира към далечния край на наказателното поле към Асприля. Защитниците на Черно море не можаха да сторят нищо, за да попречат на комбинацията, ала Илго Пиргов направи няколко решителни крачки и спаси мрежата си.

В 70-ата минута въпреки численото неравенство варненци пак бяха близо до гола. Марчин Бургхард елиминира защитата на противника с меко копване към резервата Матиа Курьор. Той влезе на скорост и пробва с първото си докосване да прехвърли Винисиус, но изпрати опита си встрани от целта.

Три минути след това друга смяна – Кирил Десподов – можеше да убие окончателно интригата, ала в полза на Литекс. Младокът пое лошо избита топка в наказателното поле и от 11-12 метра стреля с десния крак. Топката срещна близкият страничен стълб, а после Пиргов някак успя да стигне до нея и да я улови.

До края домакините опитаха да натиснат колкото им позволяват силите, ала в последните минути получиха два гола на контраатака. Първо в 90-ата минута Данило Асприля се отчете с впечатляващ индивидуален рейд през повече от половината терен.

Той преодоля Кирил Котев и вратаря Пиргов, преди да излъже още един бранител на голлинията и да вкара с петичка на празната врата. Две минути след него и Кирил Десподов се реваншира за пропуска си по-рано, след като бе изведен сам срещу стража на Черно море и стреля технично в долния ляв ъгъл за крайното 3:0.

Така Литекс прекъсна серията си от 2 поредни загуби и събра 25 точки в актива си, с които временно мина на четвърто място. Черно море пък запазва 8-ото си място с 21 пункта, на пет пред намиращия се зад себе си Локомотив Пловдив.