СЗО: Чума в Мадагаскар взе 40 жертви от 119 заразени от края на август досега
СЗО: Чума в Мадагаскар взе 40 жертви от 119 заразени от края на август досега / снимка: БГНЕС, архив

Епидемия от чума в Мадагаскар е отнела живота на 40 души от общо 119 потвърдени случая на болестта от края на август до днес, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.

Според СЗО има риск заразата бързо да се разпространи в столицата Антананариву заради високата гъстота на населението и слабата здравоохранителна система. Там са регистрирани два случая, единият е завършил със смърт.

Чумата е бактериална инфекция, разпространявана от плъхове чрез бълхи. Хора, ухапани от заразена бълха, обикновено развиват т.нар. бубонна чума, която подува лимфните възли и може да бъде лекувана с антибиотици. Ако бактерията достигне до белите дробове, пациентът развива пневмонна (белодробна чума), която се предава от човек на човек по въздушно-капков път при кашляне.

Чумата е една от най-смъртоносните инфекциозни болести и може да убие човек за 24 часа. 2% от случаите, регистрирани в Мадагаскар досега, са на белодробна чума, се казва в съобщението на СЗО.

Положението в страната се усложнява от високата резистентност към делтаметрин - инсектицид, прилаган срещу бълхи. СЗО засега не препоръчва ограничения за търговията или пътуванията до Мадагаскар въз основа на наличната информация за епидемиологичния взрив. Последният регистриран взрив на чума преди сегашния бе в Перу през август 2010 г., добави централата на СЗО в Женева.

Източник: БТА