БСП обмисля да атакува текстове от правилника на депутатите пред КС
БСП обмисля да атакува текстове от правилника на депутатите пред КС / снимка: БГНЕС

БСП се закани да атакува пред Конституционния съд текста от парламентарния правилник за санкциониране на народни представители за оскърбление на премиера и министри.

Председателят на БСП Михаил Миков каза пред журналисти, че ще търсят подкрепа за атакуването на този текст пред КС от всички парламентарни групи, които смятат, че Конституцията и законът е над всичко. Ако не се съберат необходимите подписи, означава, че просто няма смисъл, коментира той.

По-рано днес в правилника на Народното събрание беше записано, че председателят на парламента може да отстрани за повече от едно, но не повече от три заседания, народен представител, който оскърбява Народното събрание, членовете на Министерския съвет, президента или вицепрезидента на републиката или други органи на държавна власт. До момента бяха предвидени подобни санкции само за обиди на президента и Народното събрание.

По думите на Михаил Миков този текст връща България със сто години назад. Този текст е свързан с ограничаване свободата на словото на народния представител, гарантирана в Конституцията, където изрично е казано, че народният представител не носи наказателна отговорност за изказванията си в пленарна зала, посочи той.

Според него при липсата на наказателна отговорност, е смешно да се прокарва дисциплинарна и административна. Право на министрите е, когато се почувстват обидени, да потърсят правата си по съдебен ред, отбеляза лидерът на БСП.

Председателят на парламента не посмя да съобщи резултата, даде свое тълкуване на правилника и оттук насетне заседанието продължава без кворум, ако няма друга проверка, която да го констатира, коментира още Михаил Миков. По думите му това остава в стенограмите и липсата на 121 народни представители в зала ще бъде достатъчен повод да се оспорват оттук насетне приеманите текстове от правилника.

Мая Манолова посочи, че текстът за санкциониране на народни представители заради техните изказвания ще бъде отменен от КС поради липса на кворум в залата. Диктатурата се завръща в парламента под ботуша на ГЕРБ при асистенцията на трите присъдружни партии, които оформят новата четворна власт, заяви тя.