Приоритет за коалицията в Киев ще бъде членството в НАТО
Приоритет за коалицията в Киев ще бъде членството в НАТО / снимка: БГНЕС, архив

Прозападните политически партии в Украйна се споразумяха да направят присъединението към НАТО приоритет в коалицията, с което ще постигнато мнозинство в парламента.

Коалиционното споразумение, подписано от петте партии, предвижда приемането на закон до края на годината, с който ще се потвърди намерението на Украйна да настоява за членство във военния алианс.

Всяка стъпка към присъединяване към НАТО ще раздразни Русия. НАТО обвини Москва в струпване на оръжия и войска по границата, за да влошава конфликта, отнел живота на 4300 души от началото на април. Москва отрича да има намеса в боевете в Източна Украйна, но открито подкрепя политиката на бунтовниците.

Украинският премиер Арсений Яценюк призова за първи път през август парламентът да изостави политиката на необвързване на страната и да приеме кандидатурата за членство в НАТО. НАТО обсъди да предложи на Украйна членство през 2008 г., когато Русия поведе война срещу Грузия, но през 2010 г. тогавашният украински президент Виктор Янукович избра политиката на необвързаност.

Източник: БГНЕС