Извадиха червей, дълъг 1 см, от мозъка на пациент
Извадиха червей, дълъг 1 см, от мозъка на пациент / Thinkstock/Getty Images

Червей, дълъг 1 сантиметър, бе изваден от мозъка на британец, който консултирал лекаря си заради главоболие, предаде Франс прес.

Червият Spirometra erinaceieuropei се намирал в мозъка на 50-годишния мъж от 4 години, като се премествал от едно място на друго.

За пръв път S. erinaceieuropei е открит във Великобритания. От 1953 г. са регистрирани едва 300 подобни случая в света. Този червей предизвиква възпаления на тъканите, а ако достигне мозъка - загуба на паметта и главоболие.

S. erinaceieuropei е загадъчен за учените, тъй като е рядко срещан и жизненият му цикъл е неизвестен. Смята се, че прониква в човешкия организъм при консумация на заразени малки ракообразни от китайски езера, сурово месо от влечуги и земноводни.

"Не очаквахме да открием подобна инфекция във Великобритания, но с увеличаването на пътуванията понякога се появяват непознати паразити", заяви Ефросини Грания-Клоцас от отделението за инфекциозни болести в болницата Аденбрук в Кеймбридж, където червеят бе изваден от мозъка на 50-годишния пациент.

Паразитът бе предоставен на генетици от института Сангър към британската фондация "Уелкъм тръст", които за пръв път дешифрираха генома му. Това ще позволи да се разработят обещаващи терапии.

Източник: БТА