Пластика на Стефан Петков представя галерия „Орловска 10″
Пластика на Стефан Петков представя галерия „Орловска 10″ / netinfo

Пластика на Стефан Петков представя галерия „Орловска 10″ от 18:30 ч. на 21 ноември.

„Провокирана съм и ставам пряк свидетел на резултата от бушуващите страсти на духа, в търсенията и откритията, страданието, болката,радостта, самотата… Дълбоко чувствен и раним , Стефан Петков споделя интимния си духовен свят чрез изразните средства на постоянно любопитстващ и откриващ артист. При всяка следваща експозиция ни води в един по-добър свят , кореспондира с нас чрез рисунка, маслена живопис, пластика, кулаж, инсталации, видео арт. Изключително съвременен и модерен автор, той преминава през непрекъснати метаморфози на духа и ни поставя пред пътеката водеща далече и високо, отваря несъществуващи до момента за нас врати и ни въвежда във вълнуващи пространства с категоричен жест на откривател споделящ радостта си от завоюваното. В неговите творби е разпознаваем ритъма на любовта, аналогичен на здравия сърдечен пулс!

Веднъж го попитах „Ами ако в една работа не е посята любов, какво ще чуя тогава?“. „Аритмия!“ – ми отговори той, споделя Ива Съйкова от галерия „Орловска 10″.

Стефан Петков е роден през 1948 г. в град Велико Търново. Работи в областта на живописта, скулптурата, графиката, фреската и приложните изкуства. Има 12 самостоятелни изложби. Негови произведения са собственост на Национални и частни галерии в България, Турция, Румъния, Полша, Германия, Франция, Испания и САЩ.

1962 – Първа изложба във Велико Търново,София,Разград

1974- Диплома – Национална художествена академия – гр. София

1978 – Член на Съюза на Българските Художници

1985 – Асистент по живопис към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Велико Търново

1986 – Награда за живопис – СБХ – гр. Велико Търново

1987 – Награда за живопис – Военно училище – гр. Велико Търново

1988 – Златен медал за живопис – СБХ – гр. Велико Търново

1999 – Награда за скулптура – СБХ – гр. София

1999 – Награда за скулптура – Международно Биенале на Хумора и Сатирата, гр. Габрово

ИЗТОЧНИК - ​gabrovodaily.info