Промяна на организацията на движение в Дупница
Промяна на организацията на движение в Дупница / Дарик,архив

Във връзка с промяна на организацията на движение на кръстовището между улици "Цар Освободител" и "Хан Аспарух" при преустройството му в кръстовище с кръгово движение се променят и някои от сигналите на светофарната уредба на кръстовището при ГУМ.

Удължава се времето за движение по основното направление по ул. "Княз Борис І" за и от ж.к. "Бистрица", като успоредно с него се разрешава завиването надясно от кръгово кръстовище към "Минчов" площад. Водачите на МПС ще се движат заедно с пешеходците пресичащи ул. "Св. Ив. Рилски" давайки им предимство.

На следващ етап на пешеходната пътека при полицията ще бъде поставен пешеходен светофар с цел намаляване задръстванията при движение на МПС при разрешаващ сигнал, но даващи предимство на пресичащите по пешеходната пътека.

Община Дупница предвижда подмяна на светофарните тела на кръстовището при пътен възел "Байкал", като ще се поставят секции с ЛЕД светлини, с което се цели намаляване разходите за електроенергия и подобряване на качеството на излъчваните светлинни сигнали от светофарните секции. Ще се преработи и циклограмата на светофарната уредба с цел оптимизиране на времената за преминаване през кръстовището при очаквано увеличение на трафика на МПС и пешеходци след пускането в експлоатация на строящ се в близост хипермаркет.