Петър Москов: Това беше стрес тест и показахме, че можем да се справим
Петър Москов: Това беше стрес тест и показахме, че можем да се справим / снимка: БГНЕС, архив
Петър Москов: Това беше стрес тест и показахме, че можем да се справим
76456
Петър Москов: Това беше стрес тест и показахме, че можем да се справим
  • Петър Москов: Това беше стрес тест и показахме, че можем да се справим

Тази нощ окончателно бяха отхвърлени твърденията, че в България има заразен с ебола.

Резултатите от изследванията на хоспитализирания във Военномедицинската академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не показаха съдържание на вируса в кръвта му.

На извънреден брифинг тази сутрин здравният министър д-р Петър Москов определи ситуацията, която породиха съмненията за болен от ебола у нас, като един стрес тест, който доказва, че България е готова да отговори на това предизвикателство.

Въпреки че според здравния министър системата у нас реагира адекватно и може да се справи с такова предизвикателство, стана ясно, че между момента, в който е подаден сигналът за пациент със съмнение за ебола в болница „Токуда", и моментът, в който този пациент е настанен за изследване във ВМА, има времеви толеранс от над 3 часа. Освен 25-мата души, които са били изолирани, защото са имали контакт с пациента, се оказа, че имало и още петима, които са били в помещението, в което болният е бил преглеждан.

„Един от тях беше приведен за наблюдение в Инфекциозната клиника на Военна болница, а двама от тях бяха поставени под домашна карантина при ясни инструкции. За останалите двама беше започнато издирване съвместно със СДВР. То беше прекратено, като се получи категорична информация от вирусология, че не се касае за ебола", обясни министърът.

Пациентът, върху когото паднаха съмненията за ебола, остава в болница, но не под строга карантина:

„Състоянието на човека продължава да е сериозно. Вероятно се касае за инфекция, но не свързана с вирус, има насложени хронични заболявания и лечението ще продължи".

Според Москов мерките, които са предприети у нас през изминалата нощ, са надвишили тези, които изисква Европа. Министърът добави, че е по-добре една свръх реакция у нас, отколкото допускане на възможността за разпространение на инфекцията.

„Ако има нещо, което се губи към момента, това е, че ние разбираме за такъв потенциален пациент в момента, в който направи първия си контакт с медицинските власти с развита картина. Стои въпросът по какъв начин при влизане на територията на България ние да знаем за тези лица", каза още министърът.

За целта от Здравното министерство ще инициират информационна кампания, насочена към хората, които предприемат пътувания към страни, в които вирусът е разпространен.