Нинова: Нов заем от 4,5 млрд. е опасен за икономиката
Нинова: Нов заем от 4,5 млрд. е опасен за икономиката / снимка: БГНЕС, архив

„ПФ подкрепи прогресивния данък и допускам, че по теми, които са общи в идеологията и програмите ни, ще имаме общи гласувания. Колкото до АБВ, които също гласуваха заедно с нас за отпадането на плоския данък - странно е. Имат вицепремиер, а не подкрепят правителството си при гласуването в пленарната зала".

Това коментира в интервю за „24 часа" Корнелия Нинова от БСП.

Според нея изпълнителната власт изглежда нестабилна:

„В парламента мнозинствата са шарени и много подвижни, теоретично изглежда възможно коалицията да се разпадне - дават такива сигнали, плашат се, поставят си ултиматуми. А и като виждаме какво се случва в последните дни - не могат да си разделят комисиите, което е още един сигнал за нестабилност. Щом отсега има противоречия за такива несъществени неща, за постове, не знам какво да очакваме като стабилност в политиките".

„Предлагаме да се намали външният дълг. Да не се взема заем от 4,5 млрд., а той да бъде намален със сумата, която трябва да се осигури за изплащане на влоговете на вложителите в КТБ, т.е. сумата, която трябва да се предостави на Фонда за гарантиране на вземанията. Това ще намали обема на заема от 4,5 млрд. лв., който правителството иска да вземе. Ще доведе до намаляване на външния дълг на България. Сега той е заложен като 22 млрд. лв. и 28% от БВП. Това е твърде високо и дава много сериозен сигнал навън за финансови проблеми в страната. Такъв заем е опасен за икономиката и тежък за живота на българите", каза още Нинова.