Експерт: Сключените досега прихващания в КТБ трудно могат да бъдат оспорени
Експерт: Сключените досега прихващания в КТБ трудно могат да бъдат оспорени / снимка: БГНЕС

Според икономиста Валери Димитров вече сключените прихващания на клиенти в КТБ са трудно оспорими, тъй като са станали законно, защото дори в момента няма решение от съда от кога КТБ е в несъстоятелност. По-рано през деня премиерът Борисов заяви, че ще бъдат отменени прихващанията в цесии, така че той се надява 800 млн. лв. "да си влязат обратно в държавата". за целта председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова ще внесе промяна между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

Валери Димитров каза, че за недобросъвестни може да се смятат само тези прихващания, които са станали след вписването на исковата молба на БНБ за даване на ход за производство за несъстоятелност. Междувременно стана ясно, че делото по несъстоятелност на КТБ няма да започне до няколко дни, както беше обявено заради постъпила жалба от "Бромак" във ВАС срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.

"Моето лично мнение е, че съдът няма да се произнесе поне до месец, защото ще се изчаква делото пред ВАС. В момента просто се чака решението на съда до производството по несъстоятелност и според мен няма яснота. Но като цяло цесиите и прихващанията, които са направени до момента по сега действащото законодателство, трудно могат да бъдат оспорени", каза Валери Димитров.

Мартин Димитров от Реформаторския блок коментира, че от блока застават зад тази идея, за да може Фонда за гарантиране на влоговете да събере максимално средства, за да бъде върнат заемът от държавата. Той заяви, че стимули да правят цесии и прихващания имат само тези, които нямат гарантирани депозити. Той допълни, че от Реформаторския блок не приемат увеличение на гарантираните депозити чрез цесии.

"Какво се е получило с тези цесии и прихващания? Получило се е така, че с добри кредити са били изплащани на практика негарантирани депозити. Това се е получило с тези цесии и прихващания. Оценката на реформаторския блок е, че това не го намираме за морално от гледна точка на ситуацията с КТБ. Защото първо, държавата застава само зад гарантираните депозити и тези практики са нещо, което ние не одобряваме и затова искаме обявяване за нищожни на извършените прихващания", каза Димитров.

Отмяната на прихващанията ще да мине между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.