Масово търсят шофьори на ТИР-ове
Масово търсят шофьори на ТИР-ове / © снимка: Sofia Photo Agency, архив

Близо 300 са свободните позиции за международни шофьори на тежкотоварни автомобили в Пловдив. Това съобщи за Дарик радио директорът на Регионалната служба по заетостта Мария Георгиева. Запалатата е от 1000 евро нагоре, но шофьорите на ТИР-ове трябва да имат необходимата професионална компетентност и международен сертификат за превози, който се получава след преминаването на обучителен курс.

Към момента в Бюрото по труда има обявени общо над 400 свободни работни места. Продължават да се търсят шивачки и общи работници. Безработните с висше образованиие могта да започнат работа най-вече като агрономи, лекари и  счетоводители.

Реален работодател обяви наскоро необичайно високата за Пловдив заплата от 6 800 лева. Точният кандидат обаче трудно може да се открие, тъй като става дума за работа като мениджър по продажбите в компания за тютюневи изделия и  изсикванията са твърде специфични. Желаещият да заеме тази позиция трябва да владее английски, сръбски и още един език, да познава пазара на Балканите и в Северна Африка и да има дълъг стаж в бранша.

Последните данни от Бюрото по труда във втория по големина град на страната сочат, че равнището на безработица в Пловдив е от 5,7 процента. В сравнение с миналия месец се задържа почти без промяна, а спрямо миналата година е намаляло. Регистрираните безработни са 9 465.