Уникална Библия и картина от Павел Митков - на Коледния благотворителен търг на Майчина грижа
Уникална Библия и картина от Павел Митков - на Коледния благотворителен търг на Майчина грижа / Дарик Добрич

Уникално издание на Библията от 1940 г., което пристига от Зографския манастир в Атон ще бъде разиграно  на търг по време на Благотворителния Коледен бал на дамски клуб „Майчина грижа”, съобщи в ефира на Дарик председателят на клуба Сабина Дукова. Изданието е дарено от проф.Евгений Сачев. Сред най-ценните експонати, които ще бъдат предложени на търга са още картина от известния художник Павел Митков, чийто творби са били дарявани на Владимир Путин, Папа Йоан Павел II и Мадона, както и палки на барабанист от много известна рок група, която засега остава в тайна по волята на дарителя – кметът на Каварна Цонко Цонев.

Благотворителният Коледен бал на сдружението се организира за 19-ти пореден път и ще се състои в Деня на християнското семейство – 21 ноември, от 19.00 часа в р-т „България” в Добрич. Специален гост на вечерта ще бъде победителят в тазгодишното издание на „Вип Брадър” –  актьорът Владислав Карамфилов – Влади Въргала. Три поредни години той е бил водещ на бала в Добрич, а сега ще води благотворителния търг, информира Сабина Дукова.

За доброто настроение на гостите ще се погрижат изпълнителите Нора Караиванова, Нели Грегъри и талантливи деца, възпитаници на училище „Св.Кл.Охридски”, част от които са стипендианти на неправителствената организация. По традиция ще бъде разиграна и празнична томбола с награди, най-голямата от които е екскурзия до Гърция.

Дамски клуб „Майчина грижа” е сдружение с нестопанска цел, което подпомага талантливи деца – сираци, полусираци и от семейства в крайно тежко материално положение.  „Помагаме на деца, които въпреки ударите на съдбата продължават да творят в различни сфери на науката, изкуството и спорта. Всички в клуба сме обладани от желанието да работим за нашата кауза и не допускаме нищо да ни разделя в общите ни намерения” – сподели председателят на сдружението. Със събраните средства от благотворителните балове  от „Майчина грижа” учредяват месечни стипендии за цяла учебна година в размер на 100 лв. за ученици и на 150 лв. за студенти. Най-малкият стипендиант на клуба е второкласникът  Момчил Петков – национален шампион по шахмат. През 2014 г. клубът е подпомагал 43-ма стипендианти, от които 33-ма ученици и 10 студенти.  Събраните средства от миналогодишния благотворителен бал са 60 хил.лв.