Галатея Ханджиева  е новият председател на Окръжен съд -Добрич
Галатея Ханджиева е новият председател на Окръжен съд -Добрич / Sofia Photo Agency

Висшият съдебен съвет избра Галатея Ханджиева за председател на Окръжен съд - Добрич.Тя е предпочетена пред останалите трима кандидати за поста - Веселин Монов, Елица Стоянова и Петър Монев. Изборът на нов административен ръководител се прави поради изтичане на мандата на досегашния председател Енчо Енчев.

Ханджиева е избрана на поста с 18 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържали се", съобщават от пресцентъра на ВСС. Веселин Стефанов Монов - и.ф административен ръководител на Районен съд - Добрич, е получил 0 гласа "за", 10 "против" и 12 "въздържали се", Елица Йорданова Стоянова – съдия в Окръжен съд-Добрич, 0 гласа "за", 6 "против" и 16 "въздържали се" и Петър Петков Монев – заместник-административен ръководител на Районен съд – Добрич, 1 глас "за", 8 "против" и 13 "въздържали се".

Галатея Ханджиева има над 22 години юридически стаж като съдия. Била е съдия в Районен съд – Добрич и в Окръжен съд – Добрич. От 2004г. до настоящия момент заема длъжността заместник-административен ръководител на Окръжен съд-Добрич.

В концепцията си съдия Ханджиева определя като приоритетни цели подобряване на качеството и повишаване срочността на правораздаване, прозрачност и предвидимост на правораздаването, повишаване на общественото доверие и приближаване на правосъдието до хората, взаимодействие с институциите и организациите по повод правораздавателната дейност.

Членът на ВСС – Даниела Костова е задала въпрос към кандидата свързан с възможностите за формиране на постоянни състави в Окръжен съд – Добрич.

Кандидатурата на съдия Ханджиева е подкрепена от Даниела Костова и Калин Калпакчиев с аргументите, че Окръжен съд - Добрич е изключително добре организиран, като Ханджиева има личен принос за успехите на съда в качеството си на заместник-председател, съдия от кариерата и изключително компетентен професионалист.