Ден на отворени врати в Административен съд – Варна
Ден на отворени врати в Административен съд – Варна / Административен съд-Варна

Ученици от 9 „Б“ клас от Варненска търговска гимназия „Г. Раковски“ и техният преподавател по право г-жа Зорница Любчева посетиха днес сградата на Административен съд – Варна.

В деня на отворените врати те се запознаха с административното правосъдие и историята на съда. Разгледаха фронт офиса, съдебните зали и добиха представа за работата на магистратите и съдебните служители.

Голям интерес учениците проявиха към срещата си със съдия Даниела Недева и съдия Евгения Баева – зам. председатели на Административен съд – Варна, които ги запознаха с административните дела разглеждани от двете отделения в съда и демонстрираха случайното разпределение на делата за деня.

Гимназистите присъстваха и на касационно съдебно заседание, след което имаха възможност от лекцията на съдия Борислав Милачков да придобият знания за касационното административно правораздаване и зададат въпросите си.

Традиционно инициативата Ден на отворени врати в съда предизвиква голям интерес сред ученици от горните класове на гимназиите и студенти по право в града. С всяка година и все по-голяма част от съдиите от Административен съд – Варна се ангажират с образователна обществена функция с цел отваряне на съда към обществеността и активна прозрачност.