Младите доброволци от Варна станаха европейци на 2014 година
Младите доброволци от Варна станаха европейци на 2014 година / DarikNews.bg, архив

Младите доброволци от Варна бяха избрани за европейски граждани на годината от Европейския парламент. Международно жури, съставено от евродепутати от различи страни членки, присъди наградата на възпитаниците на Социалния учебен професионален център „Анастасия д-р Железкова”. Те бяха номинирани от евродепутата от БСП Момчил Неков.

Младежите от учебния център бяха сред първите доброволци, притекли се на помощ след катастрофалното наводнение във Варна на 19 юни 2014 г.

„Изключително съм горд, че политици от различни държави отдадоха заслуженото на младите доброволци от Варна. Тяхната постъпка получи заслужено признание като акт на гражданско поведение, отговарящо на европейските ценности и идеали. Надявам се, че наградата на варненските младежи, ще поощри развитието на доброволчеството в България, а младите си приятели от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова” поздравявам от сърце”, заяви Момчил Неков след обявяването на решението на международното жури.

Момчил Неков, който е един от най-младите членове на Европейския парламент, номинира за наградата „Европейски гражданин на годината” варненските доброволци заради самоотвержеността и съпричастността, с която се включиха в почистването на Варна след наводнението. В мотивите си Неков посочва, че духът, който демонстрираха, е израз на основни ценности на българската нация като взаимното уважение, приятелството и взаимопомощта.

„Впечатляващо е, че хора, които самите се нуждаят от помощ, с желание и настойчивост, се притекоха на свои сънародници в беда”, добави Неков. Той изрази надежда, че наградата на Европейския парламент ще стимулира укрепването на солидарността, съпричастността  и взаимопомощта  у нас като български и европейски добродетели.

Наградата "Европейски гражданин" се присъжда всяка година от Европейския парламент за отстояване и разпространяване на европейските ценности.Официалната церемония по награждаването ще се състои в София на 19 декември.