Данъчните провериха 5 борси за дърва, съставиха 4 акта
Данъчните провериха 5 борси за дърва, съставиха 4 акта / dariknews.bg

5 борси за продажба на дърва за огрев провериха добричките данъчни от началото на ноември. Проверките имат за цел да установят отчитат ли търговците на дърва реално оборотите си и дали работниците в обектите имат трудови договори. В 4 от проверените обекта инспекторите са установили, че на купувачите не се издават касови бележки и фактури. На всички търговци на дърва, нарушили данъчното законодателство, са съставени актове за установяване на административно нарушени.

По време на осъществения контрол данъчните са засекли и работник без трудов договор. Още на следващия ден работодателят е отстранил допуснатото нарушение.


От агенцията по приходите напомнят на търговците, че неиздаването на касова бележка се наказва с имуществена санкция, която за юридически лица и еднолични търговци е в размер от 500 до 2000 лева. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4000 лева. За продавача глобата е от 100 до 500 лева.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 .