Мъжете са по-склонни да помагат на жени с високи токчета
Мъжете са по-склонни да помагат на жени с високи токчета / Thinkstock/Getty Images

Мъжете са по-склонни да помагат на жени с високи токчета, отколкото на дами с равни обувки, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от френско проучване.

Изследването на специалисти от университета на Южен Бретан е първото по рода си, което разкрива как височината на женските токчета влияе върху мъжкото поведение.

Проучвания сред редица култури са показали как физически характеристики като например телесен размерен и цвят на дрехите оказват влияние върху поведението на мъжете към жените, както и върху преценките им за нежния пол. И въпреки че връзката между обувките с високи токчета и сексапила се налага от множеството модели в списания, реклами и филми, досега ефектът им върху мъжката нагласа към дамите не е проучван щателно.

Настоящото изследване показва, че колкото по-високи токчета носят дамите, толкова по-склонни са мъжете да им помагат. От друга страна височината на токчетата не влияе върху склонността на жените да предлагат помощ.

Авторите на проучването са установили още, че мъжете в баровете по-бързо заговарят дами с високи токчета, отколкото представителки на нежния пол с равни обувки. На улицата представителите на силния пол са по-склонни да участват в анкети, ако въпросите им се задават от жени, които носят обувки с високи токчета.

Изследователите спекулират, че заради налаганите от медиите сексапилни модели, които често са на високи токчета, мъжете са започнали да асоциират носенето на такива обувки със сексуални намерения.

Източник: БТА