Кой е Мърфи и защо е измислил тези закони?
Кой е Мърфи и защо е измислил тези закони? / netinfo

Кой е Мърфи и защо е измислил тези закони? Всички сме чували за законите на Мърфи, че например ако нещо може да се развали, то се разваля или пък как намазаната с масло филийка винаги пада с намазаното към пода. Кой е този Мърфи, който ги е измислил? Това би трябвало да е сериозен законодател.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Да, сериозен законодател е господин Мърфи, но някак си, според законите на Мърфи, не е чак толкова сериозен. Щом искате да се запознаете с него, сега ще ви го представим.

Вселенската подлост и всеобщата гадост отдавна са обект на наблюдение от хората, особено онези с чувство за ирония. Законите на Мърфи са точно такива. Но такава е и връзката им с Мърфи. Едуард Мърфи е аероинженер, който през 1949 година работи в една военновъздушна база в Калифорния, заедно с екип от учени. Проучванията им са свързани с влиянието на гравитацията върху хората при силно ускорение. Тестовете се правят върху кукли манекени. По-късно се използват и шимпанзета. Експериментът се провежда на специална железопътна релса. Обаче след всички приготовления и задействането на механиката, нещата при провеждането на този експеримент излизат извън контрол. Експериментът се провалил, защото се оказало, че датчиците, които трябва да отчитат параметрите му, не са проработили и данни няма.

Тогава ядосаният Едуард Мърфи обвинил един от сътрудниците си, че е човек, който ако може да прецака нещо, задължително го прецаква. За първи път изречението е казано като обида, не като философско наблюдение за света. Днес ние знаем, че съществуват и по-ранни случаи на употреба на този израз. Например Алфред Холт го казва през 1877 година на едно от събранията на инженерното общество. Буквално изразът гласи, че ако нещо може да се повреди, то рано или късно се поврежда. Казано е по повод на морските уреди. Ето как Едуард Мърфи може да е познавал този израз, а може и да не го е познавал. Друг инженер, покрай Мърфи, Джордж Никълъс, чувайки това изречение, взима на подбив арогантността на Мърфи със закачката, че това било направо закон на Мърфи - ако нещо може да се прецака, то се прецаква. Макар че Мърфи не е казал точно това в такъв контекст.

Тук се намесва и друг персонаж - доктор Джон Стат, който на пресконференция по повод несполучливия опит, попитан как така никой не е пострадал сериозно при този експеримент, цитира пред пресата, че всички са добре, защото винаги се съобразявали със законите на Мърфи. Това е вътрешно заводска шега, намигване към другите инженери и натриване на носа на Мърфи, който държал отговорен за несполуката своя асистент. Пресата обаче настоявала да чуе какви са тези закони и те им казали: Как какви, ако нещо може да се прецака, то се прецаква. Тогава изданието "Aviation mahanik newsletter" излиза официален текст, който твърди, че според закона на Мърфи, ако нещо може да се инсталира погрешно в един апарат, то се инсталира погрешно.

И така тръгва славата на Мърфи, който формално не е имал точно такава всеобща логика. Имал е предвид конкретен човек с наблюдението си. Другото вече е добавяне на какви ли не закони за всемирната гадост, а Мърфи става епоним. Тоест никой друг закон не е точно негов, но понеже са близки по смисъл му се преписват и носят неговото име. Това е търсеният от вас Мърфи. Предполагам ви развалихме впечатленията, но поне е в духа на законодателството му. Ако една история може да крие неочакван изход, който да ви прецака предварителната нагласа, то тя обикновено го прави.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук