Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене
Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене / dariknews.bg

57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Това съобщават от РЗИ - Добрич в Международния ден без тютюнопушене, който по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък от месец ноември.
Мотото на тазгодишната кампания е „Мамо, татко не пушете,здравето ми запазете!", а усилията й ще бъдат насочени към младите хора, родителите и децата, с цел ограничаване на пасивното тютюнопушене.

Отказването от тютюнопушенето води до подобряване на физическото състояние и отпускане на психиката, посочват от здравната инспекция. След една година повишеният риск от сърдечен инфаркт намалява наполовина в сравнение с този при пушачите. Организмът на пушача започва да се “съживява” още в първите минути след последната цигара.

По повод Международния ден без тютюнопушене Регионална здравна инспекция – Добрич е провела поредица от мероприятия. В ПГТО „Дочо Михайлов” в Тервел и ЕГ „Гео Милев” в Добрич са организирани изнесени консултативни кабинети за отказ от тютюнопушене. Проведено е интерактивно обучение и демонстрация на пушещ макет, както и информационна кампания „Да спрем за ден”, разпространени са информационни материали за вредата от тютюнопушенето сред различни възрастови групи.

От РЗИ призовават всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето, като го направи в името на собственото си здраве и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.
Всеки, който желае може да посети Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушене в РЗИ – Добрич, посочват още от инспекцията. Там пушачите ще узнаят какво е количеството на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин, измерени с апарат Smokerlyzer в издишания от тях въздух и ще получат подкрепа за преодоляването на зависимостта.