Генерал Тошево и Негру Вода строят пътища за близо 5 милиона евро
Генерал Тошево и Негру Вода строят пътища за близо 5 милиона евро / Дарик Добрич

Две пътни отсечки с обща дължина 3,2 км. в община Генерал Тошево ще бъдат основно ремонтирани с помощта на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г., в партньорство с румънската община Негру Вода. Общата стойност на проекта е  4 815 227 евро, от които 1 161 217  евро са за българската община. Пътищата на българска територия са в селата Сноп и Градини. Освен това ще бъдат рехабилитирани и тротоарите в двете села. Всички водостоци, които са затлачени с наноси, ще бъдат почистени, а коритата на деретата ще бъдат профилирани.

Заедно с ремонтите, осигурени с финансиране по други два проекта по ПРРС, вече изцяло ще бъде завършена отсечката от село Равнец до село Красен, подчерта кметът на Ген.Тошево Димитър Михайлов.

В община Негру Вода ще бъдат асфалтирани 13 км. улици, стана ясно след среща на партньорите от двете страни на границата, която се проведе днес в Генерал Тошево. Това е четвъртият съвместен инфраструктурен проект между двата града, които имат дългогодишно сътрудничество, като никога досега не е имало забележки от финансиращите органи. Дейностите по проекта се съфинансират от Европейския фонд за регионално развитие /84%/ и българското правителство /13%/. 2,5% от сумата се поема от община Ген.Тошево.

Очаква се строително-монтажните работи да стартират през пролетта на 2015 година и да приключат през септември същата година.

„Надяваме се в новия програмен период на ЕС да разработим отново съвместни проекти”, заяви кметът на Негру Вода Йон Николин. Общината наброява около 6 хиляди жители. Николин посочи, че парите по сегашния проект – около 3,6 млн.евро, по обем са колкото бюджета им за 4 години и представляват сериозна инвестиция. За реализацията на дейностите обаче се налага да бъде изтеглен кредит от 1-1,5 млн.евро. В тази връзка Йон Николин заяви, че е уместно да се направи обръщение към двете правителства за отпускане на безлихвени кредити, тъй като при реализацията на проектите общините имат нужда от оборотни средства. Те могат да бъдат възстановени на правителството, след като дойде еврофинансирането, което по тази програма се получава след финализиране на дейностите.

Димитър Михайлов посочи, че общините в България намират решение на този проблем чрез кредитите от фонд Флаг, като добруджанското кметство вече е направило заявка до фонда за около 1 млн. евро, с които да разплатят дейностите. По думите му обаче има друга опасност - от неизплащане на пълния размер средства от страна на управителния орган на трансграничната програма.