Акция Живей без цигари организират в Хасково
Акция Живей без цигари организират в Хасково / Darik News, архив

Акция под надслов „Живей без цигари” организира от 13.30 ч. днес Превантивно-информационният център по наркотични вещества в Хасково. Инициативата е посветена на Международния ден без тютюнопушене, който е честван за първи път през 1977г в САЩ.  За днешната кампания в Хасково идеята е на Превантивно-информационния център, със съдействието и участието на ОУ ”Св. Иван Рилски”, ОУ „ Христо Смирненски”, СОУ ”Васил Левски”, ПГТ” Александър Паскалев” и РЗИ – Хасково.

Макет на 4-метрова цигара, ще бъде издигнат пред сцената на площад Свобода, а учениците символично ще я унищожат, като я съборят. Върху гигантската цигара те ще напишат своите послания против тютюнопушенето. Най-добрите от тях ще бъдат отпечатани в рекламните материали на Превантивния център. Очаква се да присъстват над 200 ученици. Местен рапър ще изпълни песни срещу тютюнопушенето.

Свое послание срещу тютюнопушенето ще отправят ученици от ОУ ”Св. Иван Рилски”, а 9-годишната Мария Терзиева от ОУ ” Св.Климент Охридски” ще се включи с музикално послание.

Доброволци към центъра, облечени като кукли-цигари, ще предлагат на гражданите на Хасково да оставят пушенето, поне за ден. На тези, които предадат на доброволците цигари, ще бъдат раздавани хлебчета и балони.

РЗИ – Хасково ще се включи в акцията, като предложи на желаещите ученици и граждани да измерят със специален уред съдържанието на вредни вещества в издишвания въздух от белите дробове и процентното съотношение на кислорода в кръвта.

При лошо време акцията ще е в голямата зала на ОП”Младежки център” – Хасково, уточняват от превантивния център.