Проф.Райна Бърдарева стана член на БАНИ
Проф.Райна Бърдарева стана член на БАНИ / Дарик Добрич, архив

Кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева бе приета за дописен член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ).  Академията е неправителствена организация и независим граждански научен институт. Тя е продължител на идеите и делото на Българската академия на науките и изкуствата, закрита през 1948 година по политически причини и възстановена през 2004 година.

Проф.Бърдарева получи диплом от председателя на академията акад. проф. д-р Григор Велев. Церемонията се проведе в София, на есенната сесия на Общото събрание на БАНИ, посветена на 10-годишнината от възстановяването й.

Председателят на БАНИ изнесе доклад, в който проследи историята и дейността на академията от 2004 г. насам. Акад. Велев отбеляза, че днешната академия приема изявени специалисти от всички области, които да работят за обединяването и просперитета на нацията. 

Проф. Райна Бърдарева бе представена като успешен кмет на Шабла и автор на научни трудове в три направления - “Теория и история на българския спорт”, “Олимпизъм и олимпийско движение в България” и “Туристическо движение в България”.

“Радвам се, че съм оценена не само като общественик, но и като специалист в спортната сфера. Спортът е изкуство, стъпило на научна основа. Ще направя всичко необходимо за да бъда полезна за развитието на БАНИ и постигането на целите, които си поставя”, заяви проф.Бърдарева след като получи диплома си. 

В момента БАНИ членуват 404 представители на науката, изкуствата и обществения живот.