Затварят ключови булеварди в столицата
Затварят ключови булеварди в столицата / снимка: БГНЕС, архив

Нови големи ремонти на булеварди и нови задръствания в столицата. Парите за тях са предвидени в проектобюджета на София за догодина, който беше представен. Какво ще се случва в града през следващата година, обобщава Нова телевизия.

На бул. „Цариградско шосе” догодина се очаква да има нови големи задръствания. През тази година ремонтираха моста на булеварда в участъка при 4-ти километър.

Догодина обаче строителните работи продължават в още два участъка - чак до Околовръстния път. Всичко това става ясно от проекта за бюджет 2015, който е на стойност общо над 1,46 млрд. лева.

705 млн. лв. са парите, предвидени за големите строителни обекти догодина. Половината от тях са европари и са отредени за започване на строежа на третата линия на метрото от „Ботевградско шосе” до ж.к. „Овча Купел”. С евросредства трябва да завърши и изграждането на завода за отпадъците на София.

„С финансиране от Европейската инвестиционна банка се предвижда закупуването на 110 единични автобуса, предвижда се закупуването на още пет нови трамвая и изграждане на система за управление на трафика”, обяснява зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

С този заем от 100 млн. лв. от банката трябваше да се построи и кръговото кръстовище на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов” и бул. „България”, но това не се случи заради обжалвания. Така и това строителство се отлага за догодина.

След дълги години отлагане ще бъде ремонтиран и целият бул. „Дондуков”, като паветата ще бъдат пренаредени. Ремонтът ще обхване булеварда от Младежки театър до ул. „Кракра”.
„Състоянието на пътната настилка не е никак добро, така че това е един от важните обекти”, обясни зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

„Като се запазва паважната настилка, обновяват се тротоарите, рехабилитация на уличното осветление”, заяви Васил Начевски от дирекция „Транспортна инфраструктура” в Столична община.

Един цял участък от пешеходната „Витошка” също не беше ремонтиран тази година, отново заради обжалвания. Така и този ремонт се отлага за догодина, заедно с още много. 

„Рехабилитация на бул. „Сливница” от бул. „Константин Величков” до бул. „Петър Дертлиев” и моста на Захарна фабрика, който не е ремонтиран от много години и реконструкция на Руски паметник”, добави Васил Начевски от дирекция „Транспортна инфраструктура” в Столична община.

Ремонтите ще започнат напролет и ще се правят поетапно, за да не стига до транспортен хаос в столицата.

За поддръжка и ремонт на пътищата догодина общината отделя 146 млн. лв. Ще се ремонтира и градината пред НДК, което също е отдавна очаквано от столичани. Няма да има промяна в данъците и таксите, а този проект за бюджет тепърва предстои да се обсъжда на политическо и експертно ниво и едва тогава да се гласува.

Източник: Novanews.bg