Бюджетната комисия разреши на правителството да води разговори за нов външен дълг
Бюджетната комисия разреши на правителството да води разговори за нов външен дълг / снимка: БГНЕС, архив
Бюджетната комисия даде мандат да се водят разговори за поемане на външен дълг
76386
Бюджетната комисия даде мандат да се водят разговори за поемане на външен дълг
  • Бюджетната комисия даде мандат да се водят разговори за поемане на външен дълг

Извънредно заседание на бюджетната комисия даде мандат на правителството и министъра на финансите да започнат разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лева. Тоест тази част от предвидения дълг от 4.5 млрд. лв., заложен в актуализацията, ще бъде взета отвън.

Заради краткото време до края на годината решението се е взело сега. Така то ще бъде валидирано при приемане на актуализацията, ще започнат предварителните разговори с банките, които евентуално ще дадат заема и ще влезе в сила възможността за вземане на дълг.

„Всички възможности ще бъдат използвани както за вътрешно, така и за външно финансиране и трябва повече време за това. Просто печелим време за разговори", обясни финансист номер едно Владислав Горанов.

По отношение на заема бившият финансов министър  Петър Чобанов обясни, че е било споменато „мостово финансиране" и ще е такъв тип заем, тъй като за „облигации няма време".

Според Чобанов въпросът е да се види какви са алтернативите, какво ще стане, ако не бъде потърсен и външен източник на финансиране.

„Тогава означава, че тези 4.5 млрд. лв., които са предвидени в актуализацията, ще трябва Министерството на финансите да ги набави от вътрешни източници, което ще направи цената им несъизмеримо по-висока отколкото от външни източници, така че от тази гледна точка подобна стратегия е оправдана", коментира финансовият министър в кабинета „Орешарски".