Фила откри органични молекули на кометата Чурюмов-Герасименко
Фила откри органични молекули на кометата Чурюмов-Герасименко / БГНЕС

След историческото си кацане върху кометата „Чурюмов-Герасименко”, роботът „Фила” успя да „подуши” органични молекули и установи, че повърхността й е твърда като лед, оповести Германската космическа агенция, цитирана от АФП.

„Събрахме множество скъпоценни данни, които можеше да бъдат получени единствено при директен контакт с кометата”, заяви Екехарт Курт от агенцията. „Свойствата на повърхността на кометите изглежда са съвсем различни от онова, което си представяхме”, уточни той.

10-те научни инструмента на борда на „Фила” функционираха, преди роботът да навлезе в хибернация. Последният задействан инструмент имаше за цел да вземе проба от повърхността на кометата чрез сондажни работи. Учените сега трябва да анализират данните, за да установят дали пробата е била щателно изследвана от анализатора на газ „Птолемей”.

„Засега нямаме информация за размерите на пробата, нито за масата й”, уточни Макс Гросман от института „Макс Планк” за изследвания върху Слънчевата система. Хроматографът „Козак” успя да подуши атмосферата и да открие органични молекули след кацането, отбелязаха от агенцията. Една от целите на „Фила” на повърхността на кометата е да се опита да идентифицира сложни органични молекули, които са в основата на появата на живот.

Друг инструмент, натоварен със задачата да извърши сондажни работи - „Мупус”, констатира, че повърхността на кометата е твърда като лед. Камери заснеха предвиденото за кацане място, кръстено Агилкия, и повърхността на кометата след кацането на робота „Фила”, който подскочи два пъти. Така екипът разполага с данни за две различни места по повърхността на кометата, се казва в комюнике на агенцията.

Източник: БТА