Опозицията предлага възрастта и стажът за пенсия да останат замразени и догодина
Опозицията предлага възрастта и стажът за пенсия да останат замразени и догодина / снимка: БГНЕС, архив

БСП внесе предложения за промените в Кодекса за социално осигуряване, заяви на брифинг в НС Корнелия Нинова цитирана от БГНЕС.

Първата предложена промяна е замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране и през 2015 г. Така и догодина жените и ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца и с трудов стаж 34 години и 8 месеца, а мъжете на 63 години и 8 месеца с трудов стаж 37 години и 8 месеца.

По думите на Нинова около 15 000 души тази година са могли да се пенсионират, благодарение на замразяването на стажа и възрастта.

Второто предложение е за т.нар. гъвкаво ранно пенсиониране - ако на някого не му достигат 2 години стаж или възраст, да може да се пенсионира с 0,4 % по-ниска пенсия на месец.

Нинова настоя този законопроект да се гледа бързо, защото, ако не се приеме до Нова година, от 1 януари и възрастта и стажът започват да растат автоматично с по 4 месеца всяка година. Според нея отново цялата система е подложена на натиск отново да се вдига стаж и възраст с аргументите за дефицита за НОИ и европейска практика и право. Дефицитът в НОИ може да бъде компенсиран с по-висока събираемост на осигурителните вноски и повече работни места, смятат социалистите.

Нинова заяви, че БСП не са съгласни с аргумента за европейска практика. В България реално, каза Нинова, мъжете се пенсионират на 65 години и 5 месеца, а жените на 61 години. По думите й това е доста по-висока възраст от европейската практика, където средно мъжете се пенсионират на 61 години и 7 месеца, а жените на 61 години и 3 месеца. Депутатката подчерта и факта, че в България продължителността на живота е с около 7 години по-ниска от европейската - за мъжете е 70 години, а за жените - 77 година.

Нинова заяви, че БСП подкрепя мярката за осигуряване на коледни надбавки, която днес Бойко Борисов представи. Надяваме се това да е окончателно, да няма промяна в становището и да се осигурени средства. Дано се осигурят средства и за великденски надбавки, каза тя.

Според депутатът от БСП Георги Гьоков трябва да се стигне до решения за пенсионната система, които да са приемливи за обществото, да водят до финансова стабилност на пенсионната система и да бъдат устойчиви във времето.