Депутатите дадоха още 100 млн. лв. на Здравната каса на първо четене
Депутатите дадоха още 100 млн. лв. на Здравната каса на първо четене / снимка: БГНЕС

Здравната каса ще получи 100 млн. лева допълнително, решиха народните представители при разглеждането на актуализацията на бюджета на институцията на първо четене.

След близо тричасови дебати депутатите гласуваха прекрояването на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

От 205 народни представители против бяха избраниците от парламентарната група на Атака, а Коалиция "БСП лява България" се въздържаха. Всички останали се обединиха около това бюджетът на касата да бъде актуализиран.

В пленарната зала прозвучаха както апели за съвместна работа за реформи, така и обвинения.

Жельо Бойчев от БСП пожела на здравния министър „по-добра съдба" от тази на неговите предшественици в първия кабинет на Бойко Борисов. Социалистът каза, че от левицата очакват предложенията на Петър Москов за реформи в здравната система и декларира, че парламентарната група на „БСП-лява България" конструктивно ще участва в тяхното обсъждане.

„Целта на всичко, което правим, целта на бюджета трябва да бъде в средносрочен период вие като законодатели и аз като изпълнител на вашата законодателна воля да приведем тези показатели към средноевропейските. Не може да има друга цел. Не може да има цел - една общинска болница, една държавна болница или една частна болница. За моята персонална съдба не берете грижа", обърна се Москов към Бойчев.

От своя страна Хасан Адемов от ДПС напомни народната мъдрост, че „икономията е майка на мизерията" и обясни, че тя в много голяма степен важи за здравния сектор. През последните години трендът на нарастване на разходите в здравната система е стремително нагоре. „Тоест икономия няма, точно обратното. Само че мизерията продължава да съществува", каза Хасан Адемов, като се обърна към депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова и каза, че визира последните години, а не само последната година.

„Темата за отговорността е много важна. И темата за смирението, особено по време на Коледните пости, затова аз наистина смятам, че трябва всеки да преживее катарзиса, който е необходим, за да можем да потърсим това, което ни обединява да търсим решения за системата", каза Дариткова. По думите й в 43-тото НС има повече народни избраници лекари отколкото в което и да е досега. „Дали това е знак, че системата е в особено трагично състояние или че наистина сега е нашият шанс да намерим решения, бъдещето ще покаже", каза Дариткова.