Реформа в наградите: най-много двама „Почетни граждани“ годишно
Реформа в наградите: най-много двама „Почетни граждани“ годишно / Радка Минчева, архив
Реформа в наградите: най-много двама „Почетни граждани“ годишно
76278
Реформа в наградите: най-много двама „Почетни граждани“ годишно
  • Реформа в наградите: най-много двама „Почетни граждани“ годишно

Радикална реформа в раздаването на награди предлага общинският съветник от Синята коалиция Теодор Ролев. Докладната ще се гледа на заседанията на Постоянните комисии в понеделник и вторник и ще се гласува на сесия в края на месеца.

„През последните 3 години като на конвейер произвеждаме половин дузина почетни граждани на Разград, дузина носители на наградата на името на Никола Икономов и още армия от други носители на награди.” – аргументира се в докладната си съветникът от Синята коалиция Теодор Ролев. Той смята, че местните парламентаристи стават съучастници в девалвацията на почетните звания и награди и предлага сериозни промени относно приза „Почетен гражданин”.

Според Ролев принципите, на които трябва да се основава процедурата по избор на Почетен гражданин, трябва да са: публичност и прозрачност, свобода и честна конкуренция, равнопоставеност на всички кандидати.

Ролев предлага конкретни правила при номинациите. Според тях до 31 декември се правят мотивирани предложения за званието „Почетен гражданин”. Право за номинации имат: държавни и общински институции; обществени, професионални организации и творчески групи, граждани. Може да се прави само по едни предложение от физическо и юридическо лице. След приключване на срока на интернет страницата на община Разград и в местните средства за масово осведомяване се публикуват предложенията, предават се и на нарочна 13-членна комисия от изтъкнати общественици, дейци на стопанския и културния живот. Тя се назначава от кмета на града. Комисията има право да изиска допълнителни данни по предложенията, да организира публични дискусии, да организира допитване сред гражданите чрез интеренет или медиите, анкети, поставяне на кутии за мнения на общодостъпни места. Ролев предвижда в края на дискусиите комисията да точкува предложенията по предварително изяснени критерии и да ограничи номинациите, които ще се гледат на сесия, до три, според събраните точки. Критериите са свързани с това дали приносът на номинирания е от местно, национално и международно значение, доколко е допринесъл за повишаване на качеството на живот на разградчани, дали приносът е в рамките на професионалните му задължения или в рамките на обществения труд, доколко номинираният е ангажиран в други сфери на обществения живот.

Окончателното решение кои ще са носителите на наградата се взема на заседание на Общинския съвет при явно гласуване и обикновено мнозинство. Годишно може да се присъждат до две звания „Почетен гражданин” предвиждат измененията в Правилника. Званието може да се присъжда и в изключителни случаи, и посмъртно, и при извънредни обстоятелства. Ролев предлага и възможност за отнемане на отличието – при извършени действия, уронващи престижа или интересите на община Разград, при извършени престъпления срещу Родината или криминални престъпления. Това обаче може да стане с решение на Общинския съвет при квалифицирано мнозинство.