БНБ сезира ЕК и ЕЦБ за Закона за гарантиране на влоговете
БНБ сезира ЕК и ЕЦБ за Закона за гарантиране на влоговете / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Управителят на БНБ Иван Искров е изпратил писмо до председателя на Народното събрание (НС) Цецка Цачева във връзка с внесения в парламента на 12 ноември т.г. от Михаил Миков и група народни представители законопроект за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките. Това съобщиха от пресцентъра на БНБ, цитирайки част от писмото.

В него се посочва, че законопроектът няма да постигне изпълнение на основния, посочен от вносителите, мотив - по-добро "регулиране на отношенията между Фонда за гарантиране на влоговете в банките, от една страна, и банките, БНБ и други лица в случаите на временен недостиг на средства по фонда.

Приемането на законопроекта ще предизвика негативна реакция от европейските институции в лицето на Европейската комисия (EK) и Европейската централна банка (EЦБ), както и рискове за финансовата стабилност на страната, се посочва в текста.

Законопроектът няма да постигне изпълнение и на допълнителния посочен от вносителите мотив - "елиминиране на опасността да се натоварва бюджетът с извънредни разходи, при което могат да се нарушат общоевропейските изисквания за бюджетна стабилност и ограничаване на бюджетния дефицит до 3 процента годишно", пише още в текста.

В писмото на управителя на БНБ се подчертава, че законопроектът противоречи на устройствения закон на БНБ и на действащите от 1 юли 1997 г. до днес принципи на валутния борд.

Посочва се, че законопроектът противоречи на Договора за функционирането на Европейския съюз (EC), поради нарушаване на забраната за парично финансиране, която е основно правило на икономическата и паричната политика в държавите членки на ЕС. В текста се отбелязва, че законопроектът би предизвикал сериозни смущения във функционирането на банковата система, както и рискове за финансовата стабилност в страната.

Управителят на централната банка информира председателя на НС, че БНБ изпраща внесения законопроект на вниманието на ЕК - в качеството й на институция, отговорна за спазването на правото на ЕС, както и на ЕЦБ.