България е последна в Европа по грижи за пациенти с диабет
България е последна в Европа по грижи за пациенти с диабет / БГНЕС, архив
България е последна в Европа по грижи за пациенти с диабет
76277
България е последна в Европа по грижи за пациенти с диабет
  • България е последна в Европа по грижи за пациенти с диабет

България за поредна година е на последно място в Европа по отношение на грижи за болните с диабет. Това показват резултатите от Европейския диабетен индекс, информират водещи ендокринолози у нас в навечерието на Световния ден за борба с диабета.

Всеки ден усложненията на болестта у нас погубват 18 души. Оказва се, че подобни усложнения се наблюдават при почти половината от пациентите с диабет, още при поставянето на тяхната диагноза.

575 000 са българите, които страдат от захарен диабет, а над 200 000 са в преддиабетно състояние. От 2005 г. до днес процентът на хората със заболяването в страната е нараснал от 8,4 до 9,6%, а една от основните причини за това е нездравословният начин на живот.

„Две са нещата, които в момента са приоритет за нас. Това е пускането на Национална диабетна програма и създадения вече диабет регистър да бъде действащ”, коментира Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

Както преди седмици стана ясно диабетен регистър вече е създаден. Остава най-трудното - той да заработи. „Регистърът може да заработи веднага, тъй като реално е готов. Тук е въпрос на разбиране, защото не могат да се разберат къде да бъде той. Дали да бъде в Центъра по обществено здраве или да бъде в Университетските клиники. Аз мисля, че ако този проблем бъде решен, регистърът би заработил веднага”, обясни тя.

Подобно решение обаче трябва да се вземе от Здравното министерство. Също така, за поддръжката на подобен регистър, според специалисти са необходими около 300 000 лева годишно.

„Декември миналата година едни пари трябваше да бъдат отпуснати за започване на работата на регистъра. Но в един момент тези пари бяха пренасочени и изчезнаха. Къде отидоха парите, това е въпрос, на който аз няма как да отговоря”, разкри Котова.

Ако стане факт диабетният регистър, България ще е шестата страна в Европа, която ще има работещ такъв, допълват лекари и пациенти.