Откъде идва терминът тиксо?
Откъде идва терминът тиксо? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва терминът тиксо, който означава самозалепваща се лента? Защо точно той се е наложил в българския език, а не например скоч?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Скоч също се използва, но тиксо е много по-популярно. Този въпрос има съвсем кратък отговор, но отваря една малко по-дълбока тема. Ще ги залепим двете, за да е по-интересно. Думата скоч, в смисъл на лепяща лента, идва от името скоч, което е фирмено название. Това е марка, произвеждана от компанията 3M. Същата произвежда например и залепящите се жълти листчета. Скоч, като марка, ще рече шотландец. Логото и е шарка на килт. Появява се през 20-30-те години на XX век, след като е открит продуктът целофан. Целофан също е фирмено име, при това регистрирано. Само точно определено нещо е целофан. Но скоро популярността на прозрачното чудо става огромна и всичко се нарича целофан. Същото е и с лепящата му се разновидност, произвеждана от Scotch. Скоро всичко, което е прозрачно и се лепи е скоч, макар че се появяват формално и други фирми.

Никак не е странно името на една компания да залепне за продукта им. Вие например се сещате за ксерокс, което вече е синоним на фотокопирна техника. Същата работа е и със Silti, което не е инструмент, компания е, Pampers - отново име на конкретна компания. В Америка например по-популярното е diapers, но пак думата е име на фирма. Jeep - същата работа. Днес е синоним на високо проходим автомобил, но имаме една специална Питанка на тази тема. Потърсете я, ако ви е интересно. Тези примери обаче са твърде очебийни. За тях си давате сметка. Това, за което не си давате сметка е, че подобни имена на компании са станали думи в много други области. Например трамплин, ескалатор, цип, таблоид. Това са запазени марки, които впоследствие са станали термини.

Дотук е ясно. Скоч е марка, толкова разпространена и популярна, че се е превърнала в дума. Но вие питате за тиксо. Същата работа, но не става дума за американска марка, а за австрийска. Компанията Сores, за канцеларски материали, пуска марката тиксо за залепяща се прозрачна лента. Това се случва през 50-те години. Идеята е заимствана директно от скоч, няма какво да се лъжем. Откъде накъде пък точно тиксо? Това е анаграма от друга марка на същата компания. Под това название се произвеждат мастила. И тъй като са направени от титанов диоксит - ти окс накратко. Като са направи анаграмата - тиксо.

В България, както се досещате, появата на тиксо и скоч е сравнително късна. Но ясно показва, че в единия случай става дума за американския продукт, а в другия за австрийския. И двете думи се използват, но като че ли тиксо е малко по-популярна, но само по линия на стокообмена. Надяваме се изяснихме каква е работата с тиксото и скоча.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук