Нова поточна линия за производство на радиатори заработи в завода на КОРАДО в Стражица
Нова поточна линия за производство на радиатори заработи в завода на КОРАДО в Стражица / DarikNews.bg

Нова поточна линия за производство на радиатори заработи в завода на “КОРАДО България” в Стражица. Официалният старт на производствения процес бе даден от европейската шампионка по лека атлетика Ивет Лалова. Тя е избрана за кръстница на новата поточна линия, дълга точно 100 метра. КОРАДО България планира да увеличи капитала си чрез публично предлагане, което ще осигури частично финансиране на инвестиционната програма на дружеството на стойност 25 млн. лв. Успешната транзакция по публичното предлагане ще ускори значително изпълнението на програмата, чиято цел е почти тройното увеличение на производствения капацитет на компанията. Подобна инвестиция значително ще подобри пазарните позиции на КОРАДО България, ще увеличи печалбата и позиционира компанията в топ 10 на производителите на радиатори в Европа. Инвестиционният посредник по транзакцията е Райфайзенбанк България.

Световното пазарно търсене на висок клас маркови отоплителни тела в момента е в размер на 16-18 млн. броя на година. В същото време производствените капацитети на производителите, поддържащи ниски производствени разходи в този сегмент, са едва 10 млн. единици на година. Това оставя сериозна част от пазарното търсене незадоволено. Инвестиционната програма на КОРАДО България предвижда увеличение на сегашния производствен капацитет от почти 500 000 до 1,15 млн. единици на година чрез инсталирането на втора поточна линия, която беше открита днес.

Делът на свободно търгуваните акции на компанията ще се увеличи до 33%. Капиталът ще бъде увеличен с приблизително 2.9 млн. акции. Очакваният размер на набраните чрез публичното предлагане средства ще достигне почти 8 млн. лв. През първото полугодие на 2014 г. КОРАДО България реализира 30% увеличение в продажбите на стоманени радиатори в сравнение със същия период на 2013 г.

Компанията беше силно повлияна от кризата в Украйна, която бе вторият най-голям пазар за КОРАДО Груп. След срив от 65% в продажбите на годишна база в Украйна, компанията успя да компенсира загубата чрез осигуряване на нови клиенти в Русия, Германия, Полша, Бенелюкс и Франция. Следвайки тази успешна стратегия, групата реализира 2% увеличение в продажбите на стоманени панелни радиатори в сравнение със същия период на 2013 г. В същото време КОРАДО България реализира увеличение от 30% в продажбите на стоманени панелни радиатори, като подобно увеличение се дължи предимно на по-интензивното участие на компанията в задоволяване на пазарното търсене. Определящ фактор тук са сравнително по-ниските производствени разходи на КОРАДО България. В парично изражение увеличението в продажбите отбелязва 14% ръст, посочи Войтех Чамек, главен изпълнителен директор на КОРАДО Груп.

Десетте най-силни пазари за КОРАДО Груп, включително и за 2014 г., са Чехия, Словакия, Русия, Германия, Австрия, Полша, Швеция, Унгария, Белгия и Франция. Преобладаващата част от клиентите на КОРАДО Груп в тези страни са водещи дистрибутори на отоплителни тела. В завода в Стражица работят 185 души, с пускането на новата поточна линия техният брой ще се увеличи с още 11%. Производствените мощности пък ще нараснат допълнително с до 650 хил. единици на година, допълни Иржи Ржезничек, изпълнителен директор на КОРАДО България.

Расте интересът на чешки фирми и инвеститори към българския пазар, съобщи Мартина Паржикова, представител за България на Национална агенция за насърчаване на търговията към Министерството на промишлеността и търговията на Чешката Република. Тя присъства на официалното откриване на новата придобивка в завода на “Корадо” в Стражица. Това е една от най-големите чешки инвестиции в България, посочи Паржикова. Според нея през последните години стокооборотът между двете държави е намалял с около една трета спрямо минали години, но от началото на 2014 година е налице засилен интерес от страна на фирми от машиностроителната индустрия. В Чехия се търсят също български специалисти, работещи в тази сфера.