Ученици осиновиха паметник в Дупница
Ученици осиновиха паметник в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик

Ученици от СОУ „Св. Паисий Хилендарски" поеха патронаж над войнишки паметник в Дупница. Инициативата на военното читалище „Ген. Георги Тодоров" и е приета с голямо желание от учениците разказа преподавателят по история Маргарита Сапунджиева.

„Това е начина да се съхрани народната памет", сподели преподавателят по история. Избрали са паметната плоча на ген. Георги Тодоров, тъй като върху неговата личност и дело младежи от училището са писали реферат преди няколко седмици и бяха отличени за най-добро презентиране на реферата.

Ясен Стоилов и Георги Йорданов са 11 клас се представиха с реферат на тема „Ген. Георги Тодоров и участието на VІІ Рилска дивизия в І световна война". Изборът на темата е част от инициативата „Осинови паметник!".

Георги Йорданов очаква добро класиране и от литературен конкурс на Национален клуб „Родолюбие", а темата по която е писал е „Христаки Павлович - един живот отдаден на родината".

Маргарита Сапунджиева допълни, че вече имат изготвен план и планирани събития. Така например следващата седмица им предстои среща с внука на ген. Георги Тодоров.

Младите историци искат да се включат и в една друга инициатива на военното читалище, която е за направата на войнишки паметник в Дупница.