Владислав Горанов: Не съм се виждал с Пеевски от 2010 г.
Владислав Горанов: Не съм се виждал с Пеевски от 2010 г. / снимка: БГНЕС, архив

Наследството в бюджета е след едно лошо управление на БСП и ДПС. Близо 1 млрд. и 100 млн. лева по-малко от предвиденото е приходна част. Това заяви пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов.

„Сегашното общество живее за сметка на следващото. Ние сме с доста нисък размер на държавния дълг, но това не трябва да е хвалба. В момента сме застрашени от процедура по свръхдефицит", заяви Горанов.

Той изрази притеснение, че резкият спад на чуждестранни инвестиции може да притисне икономическото развитие през следващата година.

Финансовият министър коментира и темата за евентуално сливане на Агенция "Митници" и НАП, като според него това ще се случи след задълбочен анализ, но не на всяка цена.

На въпрос защо след като напусна 42-то НС, сега се завръща на поста финансов министър, Владислав Горанов заяви, че министерският пост е предизвикателство.

„Ситуацията в 42-то НС не беше добра за никого, в него нямаше да се случи нищо смислено, исках да запазя човешкото в себе си", коментира Горанов. Той заяви още, че от 2010 г. не се е виждал с Делян Пеевски, по повод на коментарите за появилата се в интернет снимка на двамата.

Министърът предвижда растеж през 2015 г., но „той няма да е в размерите, в които ни се иска".

По темата КТБ, Горанов заяви, че ще гарантира още в началото на декември вложителите да получат гарантираните си влогове във фалиралата банка.