Защо си приличат имената на Австрия и Австралия, Швеция и Швейцария?
Защо си приличат имената на Австрия и Австралия, Швеция и Швейцария? / Thinkstock/Getty Images

Популярна смешка е да се бъркат Австрия и Австралия, Швеция и Швейцария. На какво се дължи приликата в имената и имат ли общ корен? Може ли грешката по някакъв начин да бъде вярна?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Напълно уместно въпрос. Само някаква буквичка се промъква, името леко се променя, а се очаква от нас да правим радикална разлика. Ето каква е работата. Швеция и Швейцария. Да, още помним времената, когато самите ние смятахме, че става дума за едно и също нещо. Убедени сме, че все още има отговорни футболни фактори, които не правят тази разлика. Но имат ли право? Името Швеция в българския език е дошло от руски. Руснаците са роднини с шведите, каквото и да си говорим. Самите шведи наричат страната си Свериге (Sverige), като това е комбинация от све и риге. Риге идва от царство, а све е етнонима. Руснаците са променили с-то в ш, но това не е толкова важно. Няма единство в мненията за етимологията на името. Но една от теориите е протогерманска, означава буквално наши, тоест немско племе. Имайте предвид, че шведите, като нордическа нация се родеят и с германските племена, и с русите. Нещата са смесени и тази теория е пронемска, но и най-популярната в самата Швеция.

Сега за швейцарците. Името идва от швиц, днес само един от кантоните, но дал името на цялата страна, въпреки разнородния и характер. Това има свои исторически и политически причини, но сега няма да се ровим в тях. По интересното е, че думата пак е протогерманска и означава горя, заради практиката да се изгарят гори, за да се освободи място за заселване и работа. Но това също е теория. Корените све и суи може да имат всъщност старонемска връзка, което да сближава Швеция и Швейцария повече отколкото предполагат. Но там е проблемът с етнонимите, още повече протогерманските, когато изглеждат близки - не са, но и обратното важи.

Сега оставяме Швеция и Швейцария, за тях някак си е по-ясно, че имената им са различни. При Австрия и Австралия обаче нещата са съвсем близки. Не може да нямат единен корен. За Австралия вече сме говорили. Аустралис на латински значи южен. Далеч преди да бъде открита Австралия имало идея за непознатата южна земя. Римляните са я наричали тера Аустралис инкогнита и са нямали предвид чак толкаво далечна южна земя. Името се появява в средновековната география, а после някак си естествено го получава континента. Важно е да се знае Аустралис означава южен. Как е при Австрия? Пак ли е южен? Австрия или по-точно Аустрия е латинизирано име. То идва от немското Остарихи. Иначе казано източното царство. Името се появява едва през XІІ век. По-равно Австрия е била префектура на Бавария. Коренът на думата си е немски и отвежда на изток. Ето как, макар и да звучат по един и същи начин Австрия и Австралия сочат две различни посоки на света - едната изток, другата юг.

Накрая обобщаваме. Швеция и Швейцария са от немски корени, може би по-близки, а може и не. Едното значи наши хора, другото идва от горене. Австрия и Австралия са източното царство и южната земя. Като сте наясно с това, не знаем как точно ще звучат шегите с объркването вече, но никак не искаме да им пречим. Това трябва да е ясно.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук