България танцува в Димитровград с близо 800 участници
България танцува в Димитровград с близо 800 участници / Darik News, архив
"България танцува" в Димитровград с близо 800 участници
76149
"България танцува" в Димитровград с близо 800 участници
  • "България танцува" в Димитровград с близо 800 участници

Столица на детското и младежко танцово изкуство е днес и утре Димитровград. С мотото „България танцува” той е домакин на 9-я национален конкурс на театрално-сценичните танци- характерни и съвременни и класически балет. Организатори са Община Димитровград, Регионалният инспекторат по образованието-Хасково и димитровградският общински Детски и младежки център. Участие са заявили 30 танцови колектива от цялата страна с около 800 танцьори- деца и младежи. Графикът за представянето им е публикуван в сайта на Детски и младежки център-Димитровград. Вижте го ТУК.

Председател на журито е прима-балерината на софийската опера и балет д-р Диляна Никифорова. В състава на комисията са също директорът на балета на софийската опера Сара-Нора Кръстева, преподавателят по балет от Варненския свободен университет Нина Козина, завеждащият катедра „Хореография” към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив доц. Андон Андонов и хореографът Белизар Василев.

Конкурсът стартира от 8.30 ч. днес в спортна зала „Младост” с раздел „Класически танци”, индивидуални изпълнители, като официалното откриване ще е от 13 ч. Обявяването на победителите и награждаването им са планирани за 18 ч. на 9 ноември. Входът и за двата конкурсни дни е свободен, уточняват от община Димитровград.

 

Освен наградите- дипломи, медали, плакети и купи, голямата награда- Купата на Кмета на Община Димитровград и награди от спонсори, за втора поредна година в конкурса са отпуснати и 9 стипендии по държавната наредба за подкрепа на деца с изявени дарби. Те ще бъдат присъдени във възрастова категория 8-12 клас, съобщи ръководителят на димитровградския детски и младежки ценс център "Галаксико" Тихомир Митев. Чуйте го в приложения файл.