БСП ще бъде остра лява опозиция
БСП ще бъде остра лява опозиция / снимка: БГНЕС
БСП ще бъде остра лява опозиция
76115
БСП ще бъде остра лява опозиция
  • БСП ще бъде остра лява опозиция

Декларирането на цел една или друга партия да бъде извадена от властта не решава проблемите на нашето разделено общество. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков.

БСП няма да подкрепи структурата на правителство, защото се наблюдава при 91 кабинет едно отдалечение на ресорите заради широкия формат на четворната коалиция, в която влизат 26 политически формации, обяви той.

„Ще гласуваме и против избора на едно дясноцентристко правителство. Чухме от някои от лидерите, че тяхната цел е да извадят една или друга партия от власт. Имам по-дълга политическа памет и това не е първия случай, в който БСП са извън властта и декларирането на такива цели няма да решат проблемите на нашето разделено общество. То е разделено не само политически, но на първо място социално-икономически”, каза Миков.

„И ние подкрепяме евроатлатическите ценности, но можем ли да подкрепяме евроатлантическата бедност, защото 20% са в бедност, а 50% в риск от бедност”, посочи Миков. „Без промяна на данъчното облагане трудно ще се доближим до Европа, където в повечето страни данъчното облагане е прогресивно. Да, ние имаме своя грях, но направихме първите стъпки в предишното Народно събрание”, каза Миков.

„Не чух как виждате социалните неравенства, базирани на неграмотност и етническа принадлежност. Тези проблеми трудно могат да бъдат решавани с дясна политика, категоричен бе Миков. Над половината българските граждани на тези избори не пожелаха да участват в съгласието, а днес стоят и наблюдават как политиците ще им дадат основание да отидат до секциите на следващите избори”, каза Миков.

БСП ще продължи да подкрепя социалните мерки и действия, които подкрепя правителството и ще настоява за коледни и великденски надбавки за пенсионерите, закани се той. БСП ще настоява за ръст на обезщетенията за отглеждане на дете, като партията не приема разбирането, че след третото дете няма да има помощи, като нарече това „тежък конфликт” с европейските ценности и световни стандарти за отношение към обществото въобще.

„Ще очакваме от това правителство да постигне поне онзи ръст на икономиката от 1,8%, който го имаше през последните шест месеца, както и да разкрие новите 40 000 работни места в основата на политическата нестабилност, в която работи последното правителство”, каза Миков.

Изчерпването на неолибералния модел поставя нови европейски и национални предизвикателства, на които лявото има своя отговор, каза Миков и обеща конструктивна, остра, градивна, истинска лява опозиция.