След 2 години и половина шофьор осъди държавата заради клон, паднал върху буса му
След 2 години и половина шофьор осъди държавата заради клон, паднал върху буса му / netinfo

Шофьор от село Прелез осъди държавата да му плати щетите, нанесени на неговия бус по време на движение по републиканско шосе.

Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството са ответници по делото по Закона за задълженията и договорите и ще трябва солидарно да платят обезщетение от 4 899 лв.

Инцидентът е станал около 18,30 ч. на 25 април 2012 г. по време на буря. 31-годишният Шенол Шукри се движел по пътя село Острово – Завет, когато върху буса му „Форд Транзит“ паднал огромен клон от крайпътно дърво.

Мъжът не е пострадал, но е откаран за преглед в Спешния център в Кубрат. Бусът пък бил измъкнат изпод клона с помощта на Аварийно-спасителния отряд, не бил в състояние да се движи на собствен ход, затова е транспортиран с помощта на платформа. Според експертиза по процеса щетите върху возилото са за 4 899 лв., самият бус струва 8000 лв.

Сред аргументите в защита на двете държавни институции се изтъква, че бусът е пострадал вследствие на непредвидимо и непреодолимо събитие. Съдът обаче счита, че вредоносният резултат не може да бъде следствие от случайно събитие, когато се предхожда от виновно поведение. По делото липсват каквито и да било данни за упражняван от страна на ответниците надзор по отношение състоянието на крайпътните дървета в процесния участък – категорични са магистратите от втората инстанция – Окръжен съд-Разград. Те потвърждават санкцията на Районен съд-Кубрат за плащане на обезщетение в пълния размер, искан от Шенол Шукри. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Подобни дела не са прецедент за съдилищата в Разградско, но това е за най-голямо обезщетение, присъждано от местните магистрати. Миналата година семейство от Кубрат, върху чиято кола паднала топола на пътя Разград – Кубрат, получи обезщетение в размер на 2255 лв. На същия участък и тази година имаше подобен инцидент, по него обаче бе постигнато извънсъдебно споразумение и щетите бяха възстановени по-бързо.