Борисов: Надявам се кабинетът да има дълъг живот
Борисов: Надявам се кабинетът да има дълъг живот / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ние бяхме принудени пред ангажимента и отговорността, пред хората, да търсим всякакъв разумен компромис. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като сложи подписа си на коалиционното споразумение за съставяне на правителство с РБ.

Борисов благодари на преговорните екипи, „които един месец всеки ден публично в парламента с изявления след всяка среща успяха да подготвят това коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ”.

Всички положихме неимоверни усилия, поне 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори, всички направихме компромиси с едно нещо в главите си - не власт, не постове, да се опитаме преди нови поредни избори, да направим правителство, подчерта Борисов.

Той добави, че ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има. „Надявам се да има дълъг живот правителството, защото и европейските финансирания за държавата и инвестициите пряко зависят от това. Всички знаехме, че в рамките на този мандат трябва да се опитаме да се направи кабинет. Въобще условието аз да съм премиер не е било препъни камък в нито един момент. Всички решихме, за да няма никакъв оттенък, че имаме резервно изходче, от което да бягаме, такова няма да съществува. Благодаря ви”, завърши Борисов.

„Не си спомням медиите да са присъствали, когато са правени правителства досега. Къде са правени, по какъв начин, не знам. Но досега нито един от вас не е бил всеки ден на преговорите, на участията, не е имал възможност след всяка среща да усеща настроенията, трудностите и дори огромните компромиси, които беше необходимо да се направят”, обърна се Борисов към медиите.

Той заяви, че в Европа има много държави, които управляват стабилно с целите си различия в името на стабилността на съответната държава. „Благодаря на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че и те, и ние, и РБ, положихме огромни компромиси, защото зад нас, съм длъжен да го кажа, за да няма златно пръстче, за да няма ама защо и как. Опитахме се да създадем ясен и точен документ, който да ни направлява. Зад нас са избори. Ние знаем след три месеца при нови избори какво щеше да се случи в България. Затова благодаря. Опитахме се в сградата на НС, където надписът е „Съединението прави силата” да се опитаме това да направим. Дай боже да върви така”, каза още Борисов.