Морна, фунана и кизомба в „Непознатата музика“ тази вечер
Морна, фунана и кизомба в „Непознатата музика“ тази вечер / netinfo

Страстни танцувални ритми ще се вихрят в ефира на Дарик от 20.30ч. тази вечер. В зоната на предаването „Непознатата музика“ водещият Гаро Узунян ще ви запознае със стиловете морна, фунана и кизомба. Ако за пръв път ги чувате, ето някои интересни факти за тях:

Морна, според широко разпространеното мнение, е националната музика на Кабо Верде, както е фадото за Португалия, тангото за Аржентина, меренге за Доминиканската република, румба за Куба и т. н. Най-добрата международно известна морна певица е Cesária Évora. Чрез кабовердийските емигранти морна и други музикални жанрове на Кабо Верде стават популярни и в чужбина, особено в САЩ, Португалия, Холандия, Франция, Западна Африка и части от Латинска Америка. Не е известно със сигурност кога и къде се появява морна. Според преданията това се случва на остров Boa Vista през 18-ти век, но няма музикологични записи, за да се докаже това.

Funaná също е музикален и танцов жанр от Кабо Верде. За стилът е характерно присъствието на акордеон. Това е може би най-оптимистичната форма на кабовердийската музика. Funaná е сравнително нов музикален стил. Появява се на остров Santiago в началото на 20-ти век, за да популяризира сред населението португалските музикални жанрове.

Кизомбата пък е най-популярната музика, с произход Ангола. Тя произлиза от традиционната анголска semba на Карибските острови. На тази основа кизомбата се очертава като по-модерна музика с чувствено докосване смесена с африкански ритми. За разлика от Semba кизомбата се характеризира с по-бавно и много по-романтично звучене. Имайки предвид, че Ангола е бивша португалска колония, португалският е основният език, говорен в Ангола и за това повечето кизомба песни се пеят на португалски. Въпреки това, кизомба първоначално се изпълнява и на кimbundu и на други национални езици в Ангола.

Ако сме възбудили любопитството ви, не пропускайте 40-тото издание на предаването „Непознатата музика“ час преди да започнат мачовете от Шампионската лига.