Ученици от Добрич разговаряха с астронавт в открития космос
Ученици от Добрич разговаряха с астронавт в открития космос / Дарик Добрич
Ученици от Добрич разговаряха с астронавт в открития космос
76029
Ученици от Добрич разговаряха с астронавт в открития космос
  • Ученици от Добрич разговаряха с астронавт в открития космос

Ученици от Добрич осъществиха радиовръзка с открития космос и разговаряха с американски астронавт от Международната космическа станция. Проектът е уникален за България и се осъществява за първи път. Възпитаници на Езикова гимназия „Гео Милев” и ПМГ „Иван Вазов” разговаряха с американския астронавт Грегъри Рейд Уайсмън, който е част от шестчленен екип на Международната космическа станция, в чийто състав влизат трима американци и трима руснаци. В конферентната радиовръзка се включиха с въпроси и ученици от Кувейт.

Проектът е разработен от организация, наречена АРИС, която е една от основните партньори на НАСА и организира аматьорски телефонни разговори между ученици от цял свят и астронавти и космонавти от Международната Космическа Станция. По време на разговора с добричките ученици Грегъри Уйсман се намираше на  316 км височина над Тихия океан, а първият въпрос от България към него бе гледал ли е Световното първенство по футбол и има ли време за телевизия и компютърни игри в космоса. Децата от Добрич се интересуваха още какво биха направили астронавтите, ако срещнат извънземно, как поддържат връзка със семействата си и кога хората ще кацнат на Марс. Грегъри Уайсман беше категоричен, че би се опитал да общува по всякакъв начин с извънземни, разказа, че с близките си общува всяка неделя чрез видеочат, а колкото до Марс - прогнозира, че след 15-20 години хората ще могат да пътуват до червената планета.

Ученици от Добрич разговаряха с астронавт в открития космос
netinfo

 

Идеята за подобен разговор е на възпитаника на Езиковата гимназия в Добрич Александър Петров, който завършва училище миналата година и вече учи космическо инженерство в Холандия. Точно преди две години Александър представя кандидатурата на добричката гимназия и заедно с училище от Кувейт осигурява възможност да бъдат зададени 10 въпроса, в рамките на около 15 минути, на астронавта Грегъри Рейд Уайсмън. Той е американец, инженер и военноморски авиатор, роден на 11 ноември 1975 година. Завършил е университета Джон Хопкинс през 2006, женен е и има две дъщери. Уайсмън е избран за член на групата на астронавтите към НАСА през юни `2009, когато печели позиция измежду 3500 кандидати, а през 2001-ва завършва курс и се квалифицира като астронавт. Преди кариерата си като астронавт той е бил тестов пилот на военновъздушните сили на САЩ и печели 5 награди “Combat”. В момента Грегъри  провежда първия си космически полет като част от експедиция 41, която излетя за Международната космическа станция на 28 май 2014 година.

Международната космическа станция - International Space Station, е съвместен проект на пет космически агенции: Националното управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА); Федералната космическа агенция на Русия (ФКА); Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA); Канадската космическа агенция (CSA/ASC) и Европейската космическа агенция (ЕКА).

Чуйте още от репортажа на Таня Топалова в звуковия файл: